Перейти до основного вмісту
В Україні на 40% збільшились випадки гострих кишкових інфекцій
29.07.2022
16:43

В Україні на 40% збільшились випадки гострих кишкових інфекцій

Йдеться про 6 місяців 2022 року у порівнянні з аналогічним періодом 2021 року. 
Про це на брифінгу «Літо 2022 та інфекційні хвороби: підсумки та основна профілактика» повідомили фахівці Центру громадського здоровʼя. 

Епідситуація

Гострі кишкові інфекції — є контактним захворюванням, яке передається через уживання зараженої їжі та води, під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки і предмети побуту. Причиною збільшення таких захворювань є недотримання населенням норм безпеки їжі і води та гігієни рук. 

Серед найбільш поширених захворювань реєстрували:

Ротавірусна інфекція — 3533 випадки;

Сальмонельоз — 1028 випадків;

Шигельоз — 97 випадків;

Вірусний гепатит А — 103 випадки;

Ботулізм — 51 випадок. 

«За 6 місяців 2022 року на ботулізм захворіла 51 людина, серед них четверо померло. Ботулотоксин – це надзвичайно небезпечно!», — розповіла Оксана Кошалко, керівниця відділу епіднагляду Центру громадського здоровʼя.

Переважна більшість отруєнь повʼязана з купівлею риби на стихійних ринках: непатраної соленої чи вʼяленої риби. Якщо така риба додатково перебувала під відкритим сонячним промінням — це ідеальне середовище для розмноження ботулотоксину. Але і без цього вона небезпечна, адже ботулотоксин розмножується в кишківнику риби та отруює її всю. 

Правила безпеки для уникнення гострих кишкових інфекцій:

  • дотримуйтесь гігієни рук;
  • мийте їжу під проточною водою;
  • термічно оброляйте їжу;
  • не купуйте соленої та вʼяленої риби на стихійних ринках;
  • не купуйте готову їжу в ятках, які неналежно зберігають продукти;
  • зберігайте в холодильнику сирі продукти та приготовлену їжу окремо;
  • висушуйте посуд після його миття;
  • якщо маєте сумніви в якості води — прокіпʼятіть її;
  • вакцинуйтесь.

Інші новини