В Україні на 40% збільшились випадки гострих кишкових інфекцій
Йдеться про 6 місяців 2022 року у порівнянні з аналогічним періодом 2021 року.
Про це на брифінгу «Літо 2022 та інфекційні хвороби: підсумки та основна профілактика» повідомили фахівці Центру громадського здоровʼя.
Епідситуація
Гострі кишкові інфекції — є контактним захворюванням, яке передається через уживання зараженої їжі та води, під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки і предмети побуту. Причиною збільшення таких захворювань є недотримання населенням норм безпеки їжі і води та гігієни рук.
Серед найбільш поширених захворювань реєстрували:
Ротавірусна інфекція — 3533 випадки;
Сальмонельоз — 1028 випадків;
Шигельоз — 97 випадків;
Вірусний гепатит А — 103 випадки;
Ботулізм — 51 випадок.
«За 6 місяців 2022 року на ботулізм захворіла 51 людина, серед них четверо померло. Ботулотоксин – це надзвичайно небезпечно!», — розповіла Оксана Кошалко, керівниця відділу епіднагляду Центру громадського здоровʼя.
Переважна більшість отруєнь повʼязана з купівлею риби на стихійних ринках: непатраної соленої чи вʼяленої риби. Якщо така риба додатково перебувала під відкритим сонячним промінням — це ідеальне середовище для розмноження ботулотоксину. Але і без цього вона небезпечна, адже ботулотоксин розмножується в кишківнику риби та отруює її всю.
Правила безпеки для уникнення гострих кишкових інфекцій:
- дотримуйтесь гігієни рук;
- мийте їжу під проточною водою;
- термічно оброляйте їжу;
- не купуйте соленої та вʼяленої риби на стихійних ринках;
- не купуйте готову їжу в ятках, які неналежно зберігають продукти;
- зберігайте в холодильнику сирі продукти та приготовлену їжу окремо;
- висушуйте посуд після його миття;
- якщо маєте сумніви в якості води — прокіпʼятіть її;
- вакцинуйтесь.