Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
В Україні підтверджено другий випадок поліомієліту: у дворічного хлопчика
24.01.2022
14:04

В Україні підтверджено другий випадок поліомієліту: у дворічного хлопчика

24 січня 2022 року Регіональна референс-лабораторія ВООЗ у Гельсінкі підтвердила поліовірус типу 2 (VDPV-2) у зразку від 2-річної дитини з України. Зразок від хворого подібний до тих, що були вже визначені напередодні восени на Рівненщині.

На поліомієліт захворів хлопчик, який проживає з родиною на Закарпатті. Симптоми захворювання з’явилися у 13 грудня 2021 року під час перебування в лікарні в м. Львів через лікування іншого захворювання. 24 грудня дитина вже мала ознаки млявого нижнього парапарезу (неврологічний синдром, що вражає дві кінцівки).

Зі слів мами, дитина не щеплена через відмову батьків, ​​контактів із дітьми, які нещодавно отримали щеплення, не було. Дитина проживає в сім’ї одна, рідних братів і сестер не має. Сім’я проживає в окремому будинку, умови проживання задовільні, водопостачання децентралізоване. 

28 грудня 2021 року відібрані зразки направили в Центр громадського здоров’я для дослідження в референс-лабораторії з діагностики ВІЛ/СНІДу, вірусологічних та особливо небезпечних патогенів. Позитивний результат підтверджено й у лабораторії ВООЗ у Гельсінкі, Фінляндія.

Епідеміологічне розслідування можливого джерела інфекції триває.

Це вже другий підтверджений випадок поліомієліту типу 2 в Україні. 

Нагадаємо, перший випадок підтвердили у 17-місячної дівчинки з Рівненщини, дитина також була невакцинована через відмову батьків.

Аби не допустити розповсюдження поліомієліту в Україні затверджено план реагування. Усі діти до 6 років, які пропустили щеплення згідно з Національним календарем профілактичних щеплень, — повинні його надолужити. Наприклад, якщо дитина має 2, 4, 6 або 18 місяців і ще не отримала щеплення — потрібно звернутися до сімейного лікаря або педіатра. Вакцини закуповують державним коштом, а тому вони безоплатні. Щеплення можна зробити в державних медичних закладах.
 

Довідково

Поліомієліт — інфекційне захворювання, яке спричиняє поліовірус. Він поширюється від людини до людини найчастіше через фекалії та слину, якими забруднено руки, їжу та воду.

Захворіти на поліомієліт може кожна невакцинована людина — і дитина, і дорослий. Але найбільш сприйнятливі до вірусу поліомієліту діти у віці до п’яти років.

Перебіг хвороби характеризується ураженням центральної нервової системи, виникненням паралічів. Хвороба може призвести до смерті.

Читайте також:

ВСЕУКРАЇНСЬКА КАМПАНІЯ ЩЕПЛЕННЯ ПРОТИ ПОЛІОМІЄЛІТУ: РЕЗУЛЬТАТИ 1 ТИЖНЯ
ВСЕУКРАЇНСЬКА КАМПАНІЯ ЩЕПЛЕННЯ ПРОТИ ПОЛІОМІЄЛІТУ: РЕЗУЛЬТАТИ 2 ТИЖНЯ
ВСЕУКРАЇНСЬКА КАМПАНІЯ ЩЕПЛЕННЯ ПРОТИ ПОЛІОМІЄЛІТУ: РЕЗУЛЬТАТИ ТРЕТЬОГО ТИЖНЯ
Відповіді на поширені питання батьків про щеплення
Як захистити дитину від поліомієліту
Затверджений план заходів для дітей проти поліомієліту 

Поліомієліт неможливо вилікувати, але цій смертельно небезпечній хворобі можна запобігти завдяки вакцинації.

Відповідно до Національного календаря профілактичних щеплень, дітей від поліомієліту вакцинують у 2, 4, 6, 18 місяців, 6 років і 14 років. Щеплення — безоплатні.

Інші новини