Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
В Україні розпочато масштабний проект з подолання ВІЛ/СНІДу
04.06.2018
15:30

В Україні розпочато масштабний проект з подолання ВІЛ/СНІДу

В Україні з осені 2017 року стартував проект HealthLink «Прискорення зусиль з протидії ВІЛ/СНІДу в Україні». З весни 2018 року проект розпочав впровадження активностей. Головна мета проекту - прискорити процес подолання епідемії ВІЛ-інфекції в Україні через можливість швидко і безпечно пройти тест на ВІЛ і почати лікування. Проект впроваджується БО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ» в партнерстві з Альянсом громадського здоров'я за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Мета проекту – покращити доступ людей, які живуть з ВІЛ, та людей, які мають високі ризики бути інфікованими, до якісних послуг з профілактики та лікування інфекції  та якісного медико-санітарного супроводу, а також зменшення стигми і дискримінації до людей, які живуть з ВІЛ з боку медичних працівників. У перекладі з англійської це слово буквально означає «лінк (зв’язок) із здоров’ям».

HealthLink – це п’ятирічний проект, який реалізується протягом 2017-2022 років в 12 регіонах України: Дніпропетровська, Кіровоградська, Запорізька, Донецька, Одеська, Чернігівська, Полтавська, Черкаська, Херсонська, Миколаївська, Київська область та місто Київ. Участь у реалізації HealthLink беруть неурядові організації, що пройшли конкурсний відбір.

Про шляхи реалізації

Проект реалізується за двома глобальними напрямами: сервісні послуги для клієнтів та активності з адвокації, що запроваджуються на національному та регіональному рівнях. Комплекс цих дій забезпечить створення умов для сталого надання сервісів і послуг пацієнтам за фінансової підтримки держави та у партнерстві з громадським сектором.

Про сервіси та послуги

Реалізація проекту передбачає досягнення певних цілей. По-перше, широке впровадження тестування на ВІЛ та виявлення людей з ВІЛ, які ще не знають свій статус. Одне з глобальних завдань для країни – раннє виявлення. За оціночними даними на початок 2018 року в Україні проживало 244 тисячі ВІЛ-позитивних людей, а перебувають під медичним наглядом лише 143 766  ВІЛ-позитивних громадян. Тому основна мета – щоб люди, які живуть із  ВІЛ (далі – ЛЖВ) дізналися про свій статус та якомога раніше розпочали лікування. Лише так можливо побороти епідемію ВІЛ в Україні.

Проект HealthLink прискорює процес подолання епідемії ВІЛ-інфекції в Україні, дає можливість швидко і безпечно пройти тест на ВІЛ і почати лікування.

По-друге, метою проекту є спрощення доступу до лікування ЛЖВ та покращення надання їм медичних послуг. Перш за все, самому пацієнту важливо знати про свої права, алгоритм дій після встановлення діагнозу, а для цього потрібна людина, яка пояснить деталі. У проекті беруть участь соціальні працівники НУО, які проводять дотестові та післятестові консультації та забезпечують соціальний супровід людям із ВІЛ. Багато людей, які дізналися про свій позитивний статус, просто «губляться» між тестуванням та початком лікування. Мета проекту HealthLink – донести до пацієнта інформацію про доступність та ефективність лікування ВІЛ. Вже давно ВІЛ не є вироком: люди з ВІЛ, які приймають антиретровірусну терапію (АРТ), живуть повноцінним життям, яке триває стільки ж, як і в звичайної людини. Важливо лише якомога раніше розпочати лікування. Вже сьогодні період від постановки діагнозу до початку прийому АРТ скорочено з 30 до 15 днів.  

По-третє, актуальним і важливим залишається зниження рівня стигми та дискримінації по відношенню до ЛЖВ, як серед загального населення, так і серед медичних працівників. Саме стигма та дискримінація є основним бар’єром в доступі до тестування та лікування ВІЛ. Проект сприяє створенню суспільству толерантних і мотивованих медичних працівників.

Про адвокацію

До 2020 року Україна планує завершити план переходу на державне фінансування всіх програм з протидії ВІЛ/СНІДу. В рамках проекту будуть посиленні спроможності та експертність регіональних громадських організацій, які є головними партнерами держави на місцевому рівні. Вже в 2019 році НУО у 12 регіонах будуть готові надавати послуги для ЛЖВ з профілактики і супроводу.

Фахівці проекту залучатимуться до системної адвокаційної діяльності щодо вдосконалення законодавства, нормативних актів, операційної політики та їх практичного застосування для сприяння доступу до якісних та ефективних ВІЛ-послуг. Крім того, проект готуватиме працівників охорони здоров'я для ефективного надання якісних послуг ЛЖВ та представникам ключових груп. Вже сьогодні в межах проекту навчання пройшли понад 100 медиків, соціальних працівників та менеджерів, які впроваджуватимуть його в регіонах.

Також передбачається посилення адвокаційних заходів для ЛЖВ. Зокрема, буде вдосконалено нормативно-правову базу, що сприятиме доступу до самостійного тестування, медичних карток ЛЖВ, надання послуг з підтримки для жертв насильства з підвищеним ризиком інфікування ВІЛ, своєчасного доступу до паліативної та хоспісної допомоги для ЛЖВ, скасування заборони на усиновлення для ВІЛ-позитивних людей. Крім того, будуть внесені зміни до регулювання кримінальної відповідальності за передачу ВІЛ-інфекції, що відповідають сучасним принципам, скасовано призначення лікування туберкульозу (далі - ТБ) консиліумом лікарів, розроблено моделі статусу конфіденційності туберкульозу, вдосконалено правила та практики щодо примусової ізоляції пацієнтів з ТБ, не прихильних до лікування, та інше.

Для кого проект?

Проект розрахований на широкі верстви населення, щоб виявити максимальну кількість ЛЖВ. Однак окремим фокусом є статеві партнери ЛЖВ та представники груп ризику. Концепцію надання послуг буде впроваджено силами рівних, тому регіональні кейс-менеджери відбиралися на основі їх здатності працювати з певними цільовими групами.

Провідними партнерами проекту в регіонах будуть представники ключових спільнот: ЛГБТ, працівників комерційного сексу, споживачів ін'єкційних наркотиків. Їх розвиток і посилення є основним фактором стабільності реалізації проекту.

Про нові підходи та інновації

HealthLink є одним із елементів медичної реформи, запускає нову модель допомоги пацієнтам, змінюючи при цьому роль самих лікарів в боротьбі з епідемією ВІЛ в Україні. Тепер через сімейних лікарів та лікарів стаціонарів можна буде отримати послугу тестування на наявність ВІЛ швидкими тестами.

Часто раніше, коли у людини просто брали тест на ВІЛ у лікарні, до моменту, коли результати були відомі, вона могла злякатися, виписатися та просто загубитися. HealthLink дозволяє не втратити цих людей (ось чому LINK), надати їм швидку та своєчасну допомогу - знайти цих людей, які живуть з ВІЛ і не знають про свій статус.

Тепер лікарі, збираючи анамнез пацієнта, будуть давати рекомендації пройти тестування на ВІЛ. У лікарні будуть доступні швидкі тести: тестування займає усього 15-20 хвилин. Одразу після тестування  соціальний працівник зможе надати людині підтримку, він проконсультує, пояснить, що відбувається, як жити з ВІЛ і що необхідно зробити прямо зараз та чому так важливо якнайшвидше розпочати лікування. Аналіз пілотних проектів демонструє, що завдяки такому підходу на 23% зросла кількість обстежених пацієнтів (порівняно зі стаціонарами, де такий підхід не застосовували).

Уже в цьому році в межах преокту буде протестовано 48 тис осіб. За масштабом, це, приміром, як місто Ромни в Сумській області.

До того ж, HealthLink надає підтримку з розвитку електронної системи E-Health.

Проект забезпечить прозорість регіональних закупівель ліків для пацієнтів, які живуть з ВІЛ, бо закупівлі здійснюватимуться через систему ProZorro. Такий пацієнтський моніторинг дозволить забезпечити всіх пацієнтів тест-системами та АРВ-терапією в регіонах.

Інші новини