Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
В Україні впроваджують лабораторний модуль реєстру хворих на ТБ
11.12.2018
19:00

В Україні впроваджують лабораторний модуль реєстру хворих на ТБ

Окремий лабораторний модуль національного реєстру хворих на туберкульоз розроблено у рамках реалізації в Україні гранту Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією.

Головні завдання нового програмного інструменту:

  • розширення можливостей системи e-TB Manager із реєстрації випадків захворювання на туберкульоз серед населення України;
  • своєчасне інформування фахівців районного, обласного та національного рівнів про нові випадки захворювання, виявлені під час лабораторних досліджень;
  • передавання результатів лабораторних досліджень у систему e-TB Manager на постійних засадах та пов’язування їх із зареєстрованими випадками туберкульозу.

Зараз у системі e-TB Manager реєструються тільки підтверджені випадки туберкульозу. Всі дані щодо них вносять співробітники лікувальних закладів на підставі інформації з лабораторного журналу, амбулаторної картки.

Впровадження лабораторного модуля допоможе створити єдину централізовану базу даних лабораторних досліджень не тільки для зареєстрованих хворих на туберкульоз, а й для пацієнтів з підозрою на хворобу.

На початку грудня Центр громадського здоров’я організував тренінги, де співробітники українських лабораторій ознайомилися із новими інструментом і випробували його можливості на практиці. Таким чином буде забезпечено якісне введення результатів досліджень та ефективне використання лабораторного модуля. На 2019 р. заплановано тренінги для спеціалістів протитуберкульозних закладів МОЗ та ДКВСУ.

Протягом грудня новий модуль реєстру хворих на туберкульоз працюватиме у тестовому режимі, а повномасштабне впровадження розпочнеться у січні 2019 р.

Інші новини