Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
бедаквілін діти
17.12.2021
12:48

В Україні зареєстровано педіатричну дозу одного з основних препаратів для лікування стійкого туберкульозу у дітей

Більше не потрібно використовувати таблетки, призначені для лікування стійкого туберкульозу у дорослих, щоб наблизитися до правильної дози для дитини. В Україні зареєстровано педіатричну форму Бедаквіліну. 

Лікування туберкульозу із множинною лікарською стійкістю (далі — МЛС-ТБ) у дітей стає простішим: Міністерством охорони здоров’я України зареєстровано педіатричну форму Бедаквіліну – основного лікарського засобу у складі комбінованої терапії МЛС-ТБ.

Донедавна лікування  МЛС-ТБ у дітей займало багато часу (до 20 місяців) та було доволі складним завданням. Відсутність педіатричних форм препаратів сприяло недотриманню режиму лікування та створювало ризики неефективності лікування.

«Тільки уявіть собі маленьких пацієнтів, які щодня протягом тривалого часу (рік і більше) вимушені приймати від чотирьох до шести різних видів протитуберкульозних пігулок та капсул, призначених для дорослих. Дорослі форми протитуберкульозних препаратів погано розчиняються (суспензії з невідомими фармакокінетичними характеристиками) та стають гіркими при подрібненні. Крім того, некоректне дозування створює додаткові ризики лікарської токсичності у дітей», — пояснює завідувач відділу управління та протидії туберкульозу Центру громадського здоров'я Яна Терлеєва. 

Впровадження педіатричних форм протитуберкульозних препаратів  має наступні переваги:

1. Правильне дозування.

Правильні дозування сприятимуть меншій кількості побічних реакцій та підвищенню прихильності до лікування і врятують більше життів. Це важливий крок у підвищенні ефективності лікування дітей з МЛС-ТБ, а також у уповільненні поширення захворювання в суспільстві

2. Лікарські форми дружні до дітей. 

Ліки, зручні для дітей, покращують повсякденне життя дітей та їхніх сімей, що борються із захворюванням на МЛС-ТБ. При цьому доступність ліків, які мають приємний смак, легко розчиняються в рідині та є простими у застосуванні, значно полегшить повсякденні проблеми дітей, батьків та людей, які здійснюють догляд.

Бедаквілін є особливо важливим лікарським засобом, оскільки він є одним з ключових препаратів у лікуванні МЛС-ТБ. Згідно з оперативною інформацією ВООЗ щодо ведення туберкульозу у дітей від серпня 2021 року, Бедаквілін може використовуватися у складі схем лікування дітей з МЛС-ТБ будь-якого віку, а отже реєстрація педіатричної форми Бедаквіліну в Україні стає ще одним кроком до якісної медичної допомоги та ефективного лікування наймолодших пацієнтів.

Впровадження ініціатив, орієнтованих на потреби дітей, потребує консолідації зусиль та ресурсів  усіх зацікавлених сторін. Фахівці профільної установи МОЗ ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України» надають методичну допомогу регіональним фахівцям у впровадженні сучасних підходів до лікування відповідно до нових Стандартів охорони здоров’я при туберкульозі, які затверджені МОЗ.

У вересні-жовтні 2021 року регіони України отримали перші 188 упаковок дитячого Бедаквіліну в рамках благодійної допомоги від Глобального лікарського фонду.

Міністерством охорони здоров'я України виділено необхідний ресурс для закупівлі за кошти державного бюджету життєво необхідного препарату у повному обсязі. 

Інші новини