Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Вакцинація проти дифтерії, правця та кашлюку: чи існують протипоказання?
27.08.2024
12:37

Вакцинація проти дифтерії, правця та кашлюку: чи існують протипоказання?

Перед вакцинацією у багатьох виникають різні питання. Наприклад, хтось може застудитися і задуматися, чи варто відкладати щеплення, інші ж люди можуть переживати через хронічні хвороби або ослаблений імунітет. Такі питання природні, адже кожен хоче мінімізувати ризики.

Саме тому важливо пам'ятати, що вакцинація проти дифтерії, правця та кашлюку — це захист вашого здоров’я від тяжких хвороб, які можуть мати серйозні довготривалі наслідки, зокрема, для ваших легенів, серця та нервової системи.

За 6 місяців 2024 року зареєстровано 4863 випадки  захворювання на кашлюк, що у 30 разів більше ніж за аналогічний період минулого року (161 випадок), зафіксовано 21 випадок захворювання на правець, з яких 5 випадків — серед дітей, та один випадок дифтерії.  

Вакцинація захищає не лише вас, а й ваших близьких, особливо немовлят, літніх людей та тих, хто має ослаблений імунітет. Колективний імунітет, який формується завдяки щепленням, грає ключову роль у запобіганні поширенню цих небезпечних хвороб.

Протипоказання до вакцинації практично відсутні

У більшості випадків вакцинація проти дифтерії, правця та кашлюку безпечна для всіх. Абсолютними протипоказаннями до вакцинації проти цих інфекцій є анафілактична реакція на попередню дозу вакцини та гострі хвороби з підвищенням температури вище 38,0 °C. При тому, одразу після одужання можна зробити щеплення.

Що НЕ є протипоказанням?

Є стани, які змушують людей вагатися щодо вакцинації, але не є протипоказанням для неї:

  • застуда, нежить, отит, діарея, якщо вони не супроводжуються гарячкою;
  • годування грудьми. Мами можуть спокійно вакцинуватися без ризику для малюка;
  • ВІЛ-інфекція з безсимптомним перебігом або помірними симптомами, але без значного зниження лабораторних показників;
  • незначні порушення у дітей, такі як прорізування зубів, застуда або диспепсія.

Побічні ефекти 

Побічні ефекти від щеплення трапляються дуже рідко, швидко минають і не є протипоказаннями до вакцинації. До них належать неврит плечового нерва, еритема, набряк і болючість у місці ін'єкції.

Консультація з лікарем — завжди правильне рішення

Якщо ви все ще маєте сумніви, не соромтеся звернутися до свого лікаря. Розкажіть йому про свої хронічні хвороби, алергії або інші переживання, з’ясуйте свій вакцинальний статус. Лікар зможе оцінити ваш стан і дати вам фахову пораду щодо вакцинації, враховуючи всі можливі протипоказання та особливості вашого організму.

Пам'ятайте: ризики, пов'язані з хворобами, значно перевищують можливі мінімальні ризики від вакцинації. Краще вакцинуватися і бути захищеним, ніж ризикувати своїм здоров'ям та життям.

Нагадаємо: з 1 серпня в Україні триває кампанія щодо додаткових заходів з імунізації проти кашлюку, дифтерії та правця для груп населення, які пропустили планові щеплення в попередні роки, та яким необхідно їх надолужити.

Уся вакцинація за Національним календарем щеплень — безоплатна. Щоб отримати щеплення або вакцинувати свою дитину, зверніться до сімейного лікаря або до найближчого закладу охорони здоров’я.

Якщо не пам’ятаєте, чи отримували ви коли-небудь щеплення, сімейний лікар складе для вас індивідуальний графік вакцинації з дотриманням мінімальних інтервалів.

Читайте також: 

В Україні стартує кампанія з посилення імунізації проти кашлюку, дифтерії та правця 

Як і де вакцинуватися проти дифтерії, правця та кашлюку 

Про обов'язкову вакцинацію перед школою та дитсадком

Інші новини