Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Вакцинація, тестування та лікування як засоби досягнення цілей елімінація вірусних гепатитів
29.07.2021
16:54

Вакцинація, тестування та лікування як засоби досягнення цілей елімінація вірусних гепатитів

У Всесвітній день боротьби з вірусними гепатитами у Києві відбулася центральна акція та прес-брифінг. Спікерами заходу були:

  • Ірина Руденко, генеральний директор Директорату громадського здоров'я та профілактики захворюваності МОЗ України;
  • Ірина Іванчук, керівниця відділу вірусних гепатитів та опіоїдної залежності Центру громадського здоров’я;
  • Андрій Клепіков, виконавчий директор МБФ «Альянс громадського здоров’я»;
  • Ярослава Колобова, директорка Київського міського центру соціальних служб.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я щорічно у світі фіксується 3 мільйони випадків інфікування на вірусні гепатити В та С та помирає 1,1 мільйон людей. У той же час майже 9,5  мільйонів людей отримують життєво-важливе лікування від гепатиту С.

У 2015 році розпочався тривалий процес підготовки програми лікування гепатиту С. Вже за два роки новітні препарати прямої противірусної дії почали закуповуватися за кошти державного бюджету. 

Разом із тим зростає рівень обізнаності суспільства. Проте досі з понад 1 мільйона оціночної кількості інфікованих людей в Україні під медичним наглядом перебуває лише 7% людей, адже рівень тестування на вірусні гепатити недостатньо високий. 

«Склалася така думка, що вірусні гепатити вражають переважно особливі групи людей, які ведуть ризикований спосіб життя. Це абсолютна неправда», — стверджує Ірина Іванчук. 

Вірусні гепатити можуть вражати будь-кого. Саме тому кожен зі спікерів акції наголошував на важливості вакцинації проти вірусних гепатитів, регулярному тестуванні та своєчасному лікуванні. Ці три стовпи дозволяють знизити ризики громадського здоров’я та досягнути мети, яка стоїть перед Україною як учасницею Глобальної стратегії з елімінації вірусних гепатитів В та С, — елімінація вірусних гепатитів як загрози здоров’я населення до 2030 року. 

Україна належить до країн з високим рівнем поширюваності вірусного гепатиту С. Якщо в країні частина людей, які мають гепатит С, переважає 2%, то її відносять до країни з високим рівнем поширюваності вірусного гепатиту. В Україні 5% людей мають вірусний гепатит С — і це доволі високий показник.

Цьогоріч МОЗ прийняв нові Стандарти надання медичної допомоги дорослим та дітям із вірусними гепатитами В та С. Вони дозволять значно розширити доступ пацієнтів до лікування цих інфекцій. 

Завдяки змінам у Стандартах раннє виявлення вірусних гепатитів стає більш можливими. Також спрощується маршрут пацієнта: якщо раніше людина мусила проходити дорогі обстеження, то сьогодні лікар може призначити лікування відразу після підтвердження діагнозу з мінімальним необхідним обсягом додаткових обстежень.

Втім, питання доступу до лікування всіх, хто його потребує, залишається вкрай актуальною проблемою, оскільки дуже мало людей знають про свій статус. На  сьогодні основне завдання для всіх, хто працює в напрямку протидії вірусним гепатитам — збільшувати проінформованість, мотивувати на раннє виявлення інфекції, розширювати доступ до тестування.

Інші новини