Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Ваше право на бездимне середовище: Центр громадського здоров’я презентував онлайн-сервіс для моніторингу порушень антитютюнового закону
04.10.2022
19:42

Ваше право на бездимне середовище: Центр громадського здоров’я презентував онлайн-платформу для моніторингу порушень антитютюнового закону

З 11 липня 2022 року Законом України № 1978-ІХ запроваджено додаткові правила щодо захисту бездимного середовища. Відтак, розширено перелік тютюнових виробів, які забороняється курити, перелік місць, де куріння заборонено, забороняється в тому числі й будь-яка реклама, спонсорство та стимулювання продажу, та вводяться додаткові обмеження щодо торгівлі тютюновими виробами.

Для того, аби кожен, хто стикається з порушенням антитютюнового законодавства, міг повідомити про нього й захистити себе і своїх близьких, у Центрі громадського здоров’я створили онлайн-платформу — nosmoking.phc.org.ua. Тут є можливість подати скаргу безпосередньо через сайт, або ж через мобільний застосунок чи чат-боти в месенджерах Telegram i Viber.

«Насамперед, нові норми антитютюнового законодавства покликані захистити людей від сигаретного диму. Адже за міжнародними дослідженнями в Україні щороку від пасивного куріння гине близько 13 тисяч людей. Щоб громадянам України було легше контролювати своє право на бездимне середовище, ми створили цей простий онлайн-сервіс для моніторингу порушень антитютюнового законодавства», — говорить Олег Дудін, головний фахівець із поведінкових факторів ризику Центру громадського здоров’я.

З допомогою платформи nosmoking.phc.org.ua громадяни можуть повідомити про такі порушення:

  • куріння в ресторанах, барах, кафе;
  • куріння в громадських місцях, житлових будинках, у транспорті;
  • реклама тютюнових виробів;
  • нелегальна торгівля тютюновими виробами;
  • відсутність попереджувальної інформації та наявність заборонених предметів для куріння.

Система автоматично направить скаргу до відповідного органу контролю.

«Без елементів контролю норми Закону часто залишаються “мертвими”. Така оналайн-платформа допоможе громадськості більш ефективно взаємодіяти з контролюючими органами. А також наближає виконання і міжнародних документів, і національного законодавства до кращих стандартів захисту населення від тютюнового диму, що, зі свого боку, має ціль здорове населення і майбутнє покоління», — прокоментував Андрій Скіпальський, національний координатор програм з неінфекційних захворювань Бюро ВООЗ в Україні.

«Для чого це все супільству? Щоб врятувати українців від шкоди тютюнового диму і залучення, насамперед, дітей та молоді, до початку вживання тютюнових або нікотинових виробів. Поки наші захисники захищають наш зовнішній фронт від ворога, нам треба не забувати про внутрішнього. Тютюнові вироби і електронні пристрої для куріння є фактично тими кулями, які не обирають по кому стріляти. Унаслідок поширеності тютюну в Україні, на жаль, щороку передчасно помирає 85 тисяч людей. Це близько 230 людей щодня. Це вражаючі цифри. Розроблена Центром громадського здоров’я онлайн-платформа допоможе захистити українців від шкоди тютюну», — наголосив Дмитро Купира, виконавчий директор ГО «Центр громадянського представництва «Життя».

Закликаємо громадян, ви можете відстоювати своє право на бездимне середовище!

Ось що ви можете зробити, якщо ви стали свідком порушення антитютюнового закону:

  • Ввічливо звернутися до курця з проханням припинити порушення, якщо безпекова ситуація дозволяє.
  • Звернутися до адміністрації закладу або установи з вимогою припинити порушення.
  • Звернутися до поліції за номером 102.
  • Скласти скаргу в зручній формі через онлайн-платформу ЦГЗ.
  • Розмістити наліпку про заборону куріння (наприклад, у визначеному місці під’їзду). Макет для друку можна завантажити тут.

Докладніше про те як працює оновлене антитютюнове законодавство

Онлайн платформа, мобільний застосунок і чат-боти розробив Центр громадського здоров’я в рамках проєкту «Посилення антитютюнових заходів в Україні» за підтримки Міжнародного Фонду із боротьби з туберкульозом та захворюваннями легень (The UNION).

Інші новини