Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Львівський регіон
29.04.2022
19:21

Відкриті для будь-якого пацієнта: як Львівський регіон бореться з туберкульозом

Як вже відомо, під час воєнного стану надання медичних послуг в Україні було адаптовано до нових реалій, в тому числі, до потреб тих пацієнтів, які залишили свої домівки в пошуках безпеки, але критично залежать від регулярності прийому ліків. Наприклад, люди, які борються з туберкульозом.

На сьогодні будь-який пацієнт з цим діагнозом може отримати консультацію і медичний супровід в тому регіоні України, в який він тимчасово евакуювався. Одним із регіонів, куди прибула велика кількість переселенців, стала Львівська область. Сюди ж, з місць активних бойових дій, прибула значна частина пацієнтів з туберкульозом, в тому числі евакуйованих з Донбасу. Кожному з них вистачить і ліків, і професійної підтримки медичного персоналу, потурбувались і про те, щоб люди отримали соціальну і психологічну допомогу. 

У Львівській області та Львові на сьогоднішній день є потужний ресурс для того, щоб стримувати поширення туберкульозу. Мова йде, зокрема, про наявність необхідної кількості протитуберкульозних препаратів навіть з врахуванням потреб внутрішньо переміщених осіб, так і освічених кадрів, які готові працювати в умовах зростання навантаження. 

Як коментують ситуацію представники профільних закладів, люди можуть звертатися не тільки в обласний центр, а й до протитуберкульозних кабінетів по всій Львівській області. Більше того, тут також практикують видачу препаратів на місяць вперед з медичним контролем прийому – це зменшує потребу у зайвому пересуванні людей, які перебувають на амбулаторному лікуванні. Тих же переселенців з туберкульозом, які потребують стаціонарного лікування або люди, котрі мають бути тимчасово ізольовані, але не мають де жити, госпіталізують до профільних відділень лікарень. Там вони отримують лікування, харчування, за потреби хірургічну і реанімаційну допомогу. Весь комплекс медичних послуг надають і маленьким пацієнтам з туберкульозом.

«Консультації надаються безвідмовно. Навіть у вихідні дні. Для тих, хто має симптоми туберкульозу або вже має такий діагноз і прибув до Львівської області, можна звернутися за телефоном 032 236 89 81. Наразі всі види діагностики для таких пацієнтів безоплатні», – додають фахівці. 

Крім того, в регіоні продовжується практика онлайн-супроводу тих пацієнтів, які вже мали тут своїх лікарів і розпочали терапію. Нагадаємо, що з 2017 року в Україні було вперше розпочато впровадження відео ДОТ – системи альтернативного методу спостереження за лікуванням пацієнтів (коли пацієнт зв'язується зі своїм лікарем по онлайн відео зв'язку і приймає під його контролем препарати). Це також допомагає в обмеженні зайвого пересування і робить процес одужання більш комфортним. 

Звертаємо увагу людей і на той факт, що в умовах війни побільшало сприятливих факторів для розвитку і поширення туберкульозу – великими скупченнями люди тривалий час перебувають в недостатньо провітрюваних приміщеннях, інколи з підвищеною вологістю, мають незбалансоване харчування, відчувають тривалі і постійні стреси. Тому вкрай важливо уважніше прислухатись до власного самопочуття.

Наприклад, якщо без явних ознак застуди ви маєте кашель, підвищення температури тіла, швидко втрачаєте вагу, при першій можливості зверніться до лікаря. Сьогодні протитуберкульозні заклади України використовують сучасне діагностичне обладнання, здатне виявити туберкульоз за декілька годин. 

Нагадуємо, що всі пацієнти з туберкульозом, або люди, які хочуть обстежитись на його наявність, можуть звернутися до найближчого зручного профільного закладу. Телефонні контакти можна знайти тут https://bit.ly/3NdZGKN

Інші новини