Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Відкрито новий навчальний онлайн-курс «Інфекційний контроль за туберкульозом для працівників первинної медико-санітарної допомоги»
22.06.2018
17:30

Відкрито новий навчальний онлайн-курс «Інфекційний контроль за туберкульозом для працівників первинної медико-санітарної допомоги»

На платформі дистанційного навчання Центру громадського здоров’я відкрито новий навчальний онлайн-курс: «Інфекційний контроль за туберкульозом для працівників первинної медико-санітарної допомоги». Навчання триватиме до вересня 2018 року.

 

Цей курс є частиною програми підвищення кваліфікації для працівників первинної медико-санітарної допомоги, яку реалізує Центр громадського здоров'я в рамках програми Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією (ГФ). Мета програми ГФ - прискорити темпи зменшення рівня захворюваності на туберкульоз та ВІЛ за рахунок забезпечення загального доступу до своєчасної та якісної діагностики і лікування туберкульозу, шляхом розширення доказової медичної профілактики, діагностики та лікування ВІЛ та створення стійкої та життєздатної системи охорони здоров'я.

 

До участі в навчанні запрошені більше 500 працівників первинної медико-санітарної допомоги з усіх регіонів України. Реєстрація на курс відкрита для всіх охочих. Щоб розпочати навчання, пройдіть коротку реєстрацію на сторінці курсу за посиланням: https://courses.phc.org.ua/courses/course-v1:PHC+6+2018/about

 

Інструкція з реєстрації

 

Курс є повністю безкоштовним. Викладач може рекомендувати навчальну літературу для поглибленого вивчення теми, але матеріалів, доступних у межах курсу, буде достатньо для успішного його закінчення. Все, що Вам знадобиться, – це доступ до мережі інтернет на швидкості, достатній для перегляду відеолекцій. Відеолекції, завдання, форум доступні в будь-який час.

 

Про навчальний курс

 

Епідемія туберкульозу в Україні, як і раніше, є серйозною проблемою для системи охорони здоров’я країни. Особливий тягар становить значна поширеність випадків хвороби з множинною лікарською стійкістю серед нових та раніше пролікованих випадків туберкульозу.

 

Згідно з результатами проведених досліджень, поширеність мультирезистентного туберкульозу (МР ТБ) та туберкульозу з розширеною резистентністю (РР ТБ) є прямим результатом неспроможності мобілізувати наявні ресурси для повноцінного запуску підходу до лікування, орієнтованого на потреби пацієнта. Підходу, який ефективно інформує та підтримує хворих на туберкульоз (та їхні сім’ї) і допомагає завершити без відриву повний курс лікування.

 

Амбулаторне лікування туберкульозу – це стандарт медичної допомоги, який у всьому світі вважається найкращим способом підвищення економічної ефективності медичної допомоги, сприяє незалежності пацієнта та унеможливлює внутрішньолікарняну передачу інфекції в закладах охорони здоров’я.

 

Незважаючи на те, що в Україні за останні 5 років розроблені та пропілотовані різні моделі надання амбулаторної допомоги хворим на туберкульоз, жодна з цих моделей так повноцінно і не запрацювала.

 

Природний хід розвитку туберкульозу, як соціальної хвороби, що потребує довготривалого лікування, а також його фактори ризику та основні детермінанти спонукають застосовувати підхід, заснований на програмах і стратегіях, орієнтованих на потреби пацієнта. Шлях, який проходить пацієнт від діагнозу до лікування, і, зрештою, до одужання – більш зручний за умови застосування саме вказаного підходу.

 

Для того, щоб це відбулося, потрібно змінити принципи лікування туберкульозу і перейти від моделі з переважанням стаціонарного лікування, при якому лікування значною мірою здійснюється ізольовано від системи первинної медико-санітарної допомоги, до моделі, що реалізується на рівні місцевих громад і направляється системою первинної медико-санітарної допомоги.

 

Разом із цим, у зв’язку з недостатніми знаннями працівників первинної медико-санітарної допомоги основ інфекційного контролю з’явиться ризик їх інфікування туберкульозом та можливість виникнення професійного захворювання.

 

Запуск онлайн-курсу з інфекційного контролю за туберкульозом для працівників первинної медико-санітарної допомоги дозволить уникнути зазначених ризиків, шляхом донесення знань доступним методом якомога більшій кількості працівників.

 
Інші новини