Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Відповіді на поширені питання батьків про щеплення. Частина 2
22.09.2022
18:15

Відповіді на поширені питання батьків про щеплення. Частина 2

Щороку вакцинація рятує мільйони життів у всьому світі. Проте деякі процеси імунізації потребують додаткового роз’яснення. Усі батьки турбуються про здоров’я своїх дітей, тому запитання щодо щеплень цілком нормально ставити своїм педіатрам, знайомим, які теж мають маленьких дітей, гуглити інформацію.

На жаль, відверті фейки досі продовжують розповсюджуватись в інтернеті, хоча їх давно спростували науковці.

Нагадаємо, що декларація з сімейним лікарем — один з найбільш важливих елементів турботи про своє здоровʼя та здоровʼя дитини. Саме сімейний лікар стежить за календарем профілактичних щеплень, нагадує про візити й радить робити додаткову вакцинацію.

Спеціально для Центру громадського здоров’я Леся Ющенко, кандидатка медичних наук, доцентка кафедри пропедевтики дитячих захворювань Вінницького національного медичного університету ім. М.І.Пирогова. Учасниця Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики (НТГЕІ) при МОЗ, відповіла на поширені питання населення й батьків про щеплення.

Навіщо вакцинуватися від хвороб, яких стали непомітними?

На жаль, в Україні продовжується реєстрація випадків інфекційних хвороб, навіть тих, які можна попередити вакцинацією. Наприклад, спалах поліомієліту, який ми ще не подолали.

Є такий сталий зв’язок: як тільки знижується рівень охоплення щепленнями — ми отримуємо нові випадки захворювання та спалахи. Ще один приклад: спалах кору у 2018–2019 роках, коли захворіло щонайменше 100 тис. людей.

Національний календар профілактичних щеплень враховує усі ризики спалахів та гарантує безпеку громадського здоровʼя.

Що таке Календар профілактичних щеплень?

Календар профілактичних щеплень — це документ, що містить перелік обов’язкових профілактичних щеплень та оптимальні строки їх проведення.

Календар щеплень передбачає, обов’язкову вакцинацію проти 10 інфекційних хвороб:

  • туберкульозу;
  • вірусного гепатиту В;
  • дифтерії;
  • правця;
  • кашлюку;
  • поліомієліту;
  • гемофільної інфекції;
  • кору;
  • паротиту;
  • краснухи.

Календар щеплень в Україні передбачає, що повнолітні безплатно отримують щеплення від дифтерії та правця кожні десять років.

Календар вакцинації затверджений наказом МОЗ від 16.09.2011 №595 (у редакції наказу МОЗ від 11.08.2014 №551). Останні зміни в Календар щеплень МОЗ вносило наказом від 04.06.2018 №947.

Хіба від вакцини може бути достатній імунітет? Кращий за такий, коли сам перехворів?

Авжеж, від проведеного курсу вакцинації людина отримує достатній захист, і, якщо він короткотривалий, то підсилюється бустерними дозами у визначені періоди дитячого віку. Наприклад, у 6 років діти отримують щеплення проти дифтерії та правця, а в подальшому кожні 10 років мають робити ревакцинацію.

У випадку перенесеного захворювання взагалі не завжди формується стійкий імунний захист. Так, наприклад, після перенесеного правцю чи хвороби спричиненої папіломавірусом людини, стійкий імунітет не формується, а вакцинація ж дозволяє запобігти хворобі.

Інший приклад — грип. За сезон на грип можна перехворіти декілька разів, а вакцинація трьох або чотирьохвалентними вакцинами забезпечує захист проти найбільш поширених штамів грипу, які циркулюють в даному сезоні.

Як зрозуміти, що реакція на щеплення вже не в межах норми?

Усі клінічні прояви, які розвиваються після введення конкретного імунобіологічного препарату, називають несприятливими подіями після імунізації.

Ті реакції, які є найбільш частими, не є загрозливими. Зазвичай, медичні працівники попереджають про такі реакції після вакцинації:

  • підвищення температури тіла;
  • головний біль та нездужання;
  • біль, почервоніння та набряк в місці ін’єкції.

Зникають вони за 2–3 дні.

Найбільш загрозливі стани після вакцинації — вкрай рідкісні. Вони з’являються в перші 15 хв після вакцинації: до них належить анафілактичний шок. Саме тому, після проведення вакцинації людина протягом 30 хвилин повинна перебувати у закладі, де проведено щеплення.

Моніторинг за НППІ здійснюється згідно з Наказом МОЗ №898 «Про затвердження порядку здійснення фармаконагляду». За збір та аналіз відповідає Державний експертний центр МОЗ України окремий збір проводиться виробником вакцин.

Повідомлення про появу НППІ може подати будь-хто. Інформацію про погіршення самопочуття після вакцинації може надсилати й сам пацієнт: https://aisf.dec.gov.ua.

Ситуація: в медзакладі немає вакцини. Чи така перерва зашкодить дитині? Чи є межі, коли можна раніше й пізніше робити щеплення?

Варто зрозуміти, що між введеннями різних доз однієї і тієї ж вакцини є мінімальний інтервал. Доза, яка проведена з меншим часовим проміжком — просто не зараховується. Але максимального часового проміжку немає. Тому, відповідаючи на запитання, — більший проміжок не зашкодить. Можна надолужувати щеплення й пізніше. Бо, зверніть увагу, якщо курс вакцинації не закінчений, то ми не можемо говорити про формування імунного захисту. Максимальний захист можливий лише за дотримання Календаря. 

Вакцинація в дорослому віці: календарна й додаткова.

В дорослому віці, згідно з Національним календарем щеплень, передбачена вакцинація державним коштом, тобто безоплатно, від правця та дифтерії кожні 10 років. А також безоплатне щеплення проти COVID-19 в період пандемії.

Наразі ми знаходимося на початку епідсезону грипу, тому рекомендуємо всім вакцинуватися проти недуги, особливо людям з груп ризику тяжкого перебігу. Дітей можна щепити починаючи з 6 місяців.

Також людям з груп ризику та віком старше 65 років рекомендована вакцинація проти пневмококової та менінгококової інфекції.

Не можу не згадати про вакцинацію проти вірусу папіломи людини для жінок молодого віку, якщо вони не були вакциновані у підлітковому віці.

Усім дорослим, які народилися раніше 2000 року, варто перевірити чи є у них щеплення проти вірусного гепатиту В. Також корисним буде щеплення проти вірусного гепатиту А.

Дорослим, які не хворіли в дитинстві на вітряну віспу, варто потурбуватися про щеплення від цієї недуги, адже фактором ризику є вік старше 20 років і будь-які імунодефіцитні стани.

Вакцинація вагітних жінок. Безпечно?

Рекомендовано вакцинувати вагітних жінок неживими (інактивованими) вакцинами під час вагітності:

  • вакцина проти грипу — кожній вагітній жінці рекомендується робити щеплення від грипу під час кожної вагітності, адже вони перебувають у групі ризику захворіти тяжкою формою грипу з серйозними ускладненнями;
  • щеплення проти кашлюку;
  • вакцинація проти коронавірусної інфекції.

Чи вакцинація не шкодить людям з хронічними захворюваннями?

Вакцинація абсолютно безпечна для людей з хронічними захворюваннями. Саме ці люди є більш вразливими до інфекційних хвороб, належать до груп ризику тяжкого перебігу та мають бути вакциновані першочергово. Перед вакцинацією треба обовʼязково проконсультуватися з лікарем.

Чи можуть внутрішньо переміщені люди та сімʼї робити щеплення дитині в медичному закладі, де немає підписаної декларації з сімейним лікарем? І чи буде це безкоштовно?

Усі вакцини, які входять в Календар щеплень, надаються дитині та дорослому безоплатно. Незалежно від прописки та наявної декларації, будь-який медичний заклад в місті робить цю послугу для ВПО. 

ВПО не має на руках картку профілактичних щеплень, що робити у такому випадку? Які нормативні акти це регулюють?

Міністерство охорони здоров’я спільно з Центром громадського здоров‘я розробило рекомендації щодо отримання даних про проведену вакцинацію внутрішньо переміщеними особами (ВПО) та особами, які виїхали за кордон через початок повномасштабної війни росії проти України.

У яких документах є записи про статус щеплень?

Підтвердити статус щеплень можна завдяки записам у первинній обліковій документації:

  • «Історії розвитку дитини» (форма № 112/о);
  • «Карті профілактичних щеплень» (форма № 063/о);
  • «Медичній карті амбулаторного хворого» (форма № 025/о);
  • Електронній системі охорони здоров’я (ЕСОЗ);
  • Міжнародному свідоцтві про вакцинацію;
  • Довідці про проведені щеплення;
  • Інших медичних документах, що містять відомості про проведені щеплення.

 

Як підтвердити дані про вакцинальний статус особи, яка є ВПО в Україні?

Якщо ви перемістилися всередині країни і не маєте документів, що підтверджують вашу вакцинацію або вакцинацію дитини, вам або законному представнику дитини потрібно:

1. Зв’язатися з лікарем, із яким укладена декларація, або з відповідальним представником медичного закладу, де працює лікар, із запитом про отримання довідки про проведені щеплення або для внесення медичних записів до ЕСОЗ (за наявності технічної можливості та/або фізичної доступності).

2. Якщо лікар чи медзаклад мають технічну можливість та/або фізичний доступ, вони вносять дані про вакцинацію до ЕСОЗ на підставі записів у паперовій первинно-обліковій медичній документації.

3. Якщо можливості внести дані до ЕСОЗ немає, медичний працівник формує довідку про проведені щеплення із використанням відомостей «Карти профілактичних щеплень» (форма № 063/о), яка зберігається у лікаря чи в закладі, та відомостей, що вже внесені в ЕСОЗ.

4. Довідка формується або в електронній формі з накладанням електронного цифрового підпису, або в паперовій формі з засвідченням підписом медпрацівника, який її сформував, та печаткою медзакладу.

5. Електронний документ або електронна копія паперового документа надсилається запитувачу засобами електронної комунікації. Обирати форму довідки треба з урахуванням технічної можливості її надавача.

6. Варто зауважити, що назви антигенів, проти яких проведені щеплення, в довідку про проведені щеплення вносять відповідно до назв кодів вакцин (наприклад, вакцина від кору, паротиту і краснухи (КПК) має позначку MMR, а проти гепатиту В — HepB).

7. Якщо у вас немає документального підтвердження вакцинального статусу, вважається, що ви не зробили щеплень і курс доведеться починати спочатку.

Як довго формується і зберігається імунітет після щеплення?

Тривалість імунного захисту залежить від типу вакцини. Деякі з них в дитячому віці потребують ревакцинації, як наприклад: дифтерія, правець, які проводять в 6 років, а в подальшому кожних 10 років. А деякі можуть вводитись разово, згідно з інструкцією, якщо дитина старше 2 років, наприклад, вакцина проти пневмококової, менінгококової інфекцій. Деякі роблять щороку, як проти грипу.

Чи можна в один день зробити кілька щеплень водночас?

Так, введення декількох вакцин за один візит є рутинною практикою в більшості розвинутих країнах, і сьогодні в Україні також. Декілька вакцин вводять у різні ділянки тіла. Доведено, що імунний захист формується досить ефективно і скорочується кількість візитів до лікаря, береже ваш час.
 

Читайте також: 
Відповіді на поширені питання батьків про щеплення. Частина 1

Інші новини