Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Виклики та досягнення в забезпеченні доступу до медичних послуг ЛЖВ обговорили учасники зустрічі з моніторингу та оцінки ефективності заходів з протидії ВІЛ-інфекції
22.05.2024
11:48

Виклики та досягнення в забезпеченні доступу до медичних послуг ЛЖВ обговорили учасники зустрічі з моніторингу та оцінки ефективності заходів з протидії ВІЛ-інфекції

Одним з ключових факторів посилення відповіді на епідемію ВІЛ є експертна та інформаційно-методична підтримка фахівців, залучених до моніторингу та оцінки на регіональному рівні. 

Про це йшлося під час зустрічі спеціалістів з моніторингу й оцінки ефективності заходів з протидії ВІЛ-інфекції, організованої Центром громадського здоров’я МОЗ України (далі – ЦГЗ МОЗ України) за підтримки програми PEPFAR (Надзвичайна ініціатива Президента США з надання допомоги у боротьбі з ВІЛ/СНІД).

У заході взяли участь представники регіональних мультидисциплінарних команд (МДК),  фахівці та експерти ЦГЗ МОЗ України, Центрів контролю та профілактики захворювань США (CDC), МБФ «Альянс громадського здоров’я». 

Учасники зустрічі обговорили виклики та досягнення в регіонах при забезпеченні доступу до надання медичних послуг ЛЖВ та визначили подальші кроки щодо поліпшення надання послуг з профілактики, тестування та лікування ВІЛ-інфекції на базі закладів охорони здоров’я.

Виступаючи на семінарі, представник CDC Петро Мартинов акцентував увагу на основних принципах та стандартах програми PEPFAR (одного з ключових донорів України в протидії епідемії ВІЛ), що мають бути забезпечені на кожному рівні надання послуг людям, які живуть з ВІЛ. 

Учасники зустрічі також обговорили індикатори DATIM*, створені програмою PEPFAR для допомоги збереження життя хворих на ВІЛ/СНІД, шляхом збору даних про СНІД, оцінки  результативності і дієвості програм.

Презентуючи дані DATIM, за якими звітує Україна, представник ЦГЗ МОЗ України Віталій Приходько зупинився на проблемах забезпечення якості даних щодо обліку пацієнтів. При цьому він рекомендував представникам МДК розробити стандартні операційні процедури (далі – СОП) з ОЯД з зазначенням мети та сфери застосування та за визначеною структурою.

Учасники зустрічі розглянули також питання виконання основних показників Державної стратегії у сфері протидії  ВІЛ-інфекції за 2023 рік та за 1 квартал 2024 року. Так, за наявними даними, в Україні близько 240 тисяч осіб живуть з ВІЛ (ЛЖВ). Станом на 01.04.2024 р., 65% осіб знають про свій ВІЛ-статус, від оціночної кількості ЛЖВ (під медичним наглядом перебувають 157 139 осіб); 74% ЛЖВ отримують антиретровірусну терапію, від осіб, що знають про свій ВІЛ-статус (116 444 людей); 95% ЛЖВ отримують АРТ, у яких досягнуто вірусної супресії, від осіб, що мають результат ВН ВІЛ (95 693 осіб мають рівень ВН ВІЛ<1000 РНК копій/мл).

З доповіддю про відстеження втрачених пацієнтів та повернення їх у програми лікування виступила представниця МБФ «Альянс громадського здоров’я» Ольга Бургай. Вона, зокрема, зупинилась на результатах роботи консультантів з відстеження пацієнтів, які пропустили візит до ЗОЗ для отримання АРТ. 

Ольга Бургай також презентувала результати та підходи проекту «PARTI – профілактика відривів від АРТ», мета якого - виявляти пацієнтів з високими ризиками пропусків та /або припинення прийому препаратів антиретровірусної терапії, утримання у лікуванні, покращення рівня прихильності та попередження терапевтичної невдачі. 

У пілотному проекті, за даними Ольги Буграй, взяли участь 100 пацієнтів (5 пацієнтів протягом 6 місяців його реалізації вибули) у 2-х закладах охорони здоров’я.  В результаті реалізації проекту 79% пацієнтів продовжують АРТ без пропусків у лікуванні протягом 6 місяців та мали невизначальний результат ВН ВІЛ. Таких результатів вдалося досягти завдяки застосуванню телемедицини, відправці АРТ поштою, консультуванню пацієнтів, роботі з пацієнтами на упередження тощо.

Регіональні координатори з питань моніторингу та оцінки  доповіли про досягнення забезпечення сталості послуг ЛЖВ у кожній з областей. 



*DATIM — використовується для збору даних на всіх необхідних рівнях деталізації для: звітування на рівні закладів на рівні громад та агрегації даних на регіональному та національному рівні.

 

Інші новини