Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Внесено зміни до Наказу, що регулює лікування хворих з опіоїдною залежністю
11.02.2021
17:59

Внесено зміни до Наказу, що регулює лікування хворих з опіоїдною залежністю

29 січня набрав чинності Наказ МОЗ № 2630 «Про затвердження Порядку проведення замісної підтримувальної терапії хворих з опіоїдною залежністю», яким вносяться зміни до Наказу МОЗ № 200.

Це ключовий документ, який затверджує порядок організації надання ЗПТ для людей із психічними та поведінковими розладами внаслідок вживання опіоїдів.

«Основною метою внесення змін до Наказу було створення умов для розширення доступу до ЗПТ через надання права приватним ЗОЗ та установам виконання покарань впроваджувати зазначене лікування, а також оптимізація підходів для лікування. Для нас, як фахівців, що координували весь процес внесення змін, це великий успіх і досягнення», — коментує Ірина Іванчук, керівник Відділу координації програм діагностики та лікування ВГ та опіоїдної залежності Центру громадського здоров’я.

Які зміни передбачає новий наказ?

Врегульовано впровадження ЗПТ у місцях позбавлення волі

Завдяки змінам до Наказу, знімається бар’єр для впровадження ЗПТ в установах виконання покарань.

Відтерепр ЗПТ тепер може повноцінно проводитися й у закладах охорони здоров’я Державної Кримінально-Виконавчої Служби, тобто у в’язничних лікарнях, медчастинах СІЗО тощо.

Дозвіл на проведення ЗПТ у приватних закладах

Приватні заклади охорони здоров’я отримали дозвіл впроваджувати ЗПТ. Це дасть змогу таким закладам офіційно надавати послуги відповідно до вимог Наказу, а пацієнти матимуть право обирати, де отримувати лікування.

Також усі заклади охорони здоров’я, включно з приватними, зобов’язуються подавати звітність про надані послуги до структурних підрозділів із питань охорони здоров’я обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій.

А отже, держава зможе фіксувати дійсне охоплення лікуванням у країні та володіти повними статистичними даними щодо кількості людей, які отримують ЗПТ.

Спрощено положення про кабінет ЗПТ

Наказ скасовує застарілі положення про кабінет ЗПТ, оскільки таке лікування може надаватися не лише в окремому кабінеті ЗПТ.

Відтепер, лікування може проводити лікар, який має кваліфікацію нарколога або психіатра, або лікар іншої кваліфікації, який пройшов відповідний курс тематичного удосконалення. А рішення про початок ЗПТ може приймати тепер не лише лікар-нарколог, але й лікар-психіатр. Отже, більше спеціалістів зможуть призначати ЗПТ, відповідно це спрятиме розширенню програми.

У Наказі визначено, що будь-який лікар, який пройшов курс тематичного удосконалення, може не просто вести пацієнта після відповідного призначення та підбору дози, а й відразу після призначення ЗПТ призначати дози і проводити індукцію. Це значно спрощує маршрут пацієнта.

Скорочено вимоги до терміну щоденного відвідування лікувального закладу пацієнтами для отримання ЗПТ та частоти тестувань на ПАР

Спрощено критерії про переведення пацієнтів на самостійний прийом препаратів. Якщо пацієнт стабільний та/або проживає в територіальній віддаленості від місця щоденного отримання послуг ЗПТ, то лікар може прийняти рішення про переведення такого пацієнта на самостійний прийом уже через 3 місяці.

Відповідно, пацієнт може отримати «на руки» препарати ЗПТ раз на 10 днів. Завдяки створенню більш гнучких умов лікування програма ЗПТ стає більш привабливою та доступною для пацієнтів, а також сприятиме їхній ресоціалізації.

Також Наказ впроваджує більш диференційований підхід до тестування пацієнтів на ПАР. Відтак, частота мінімального тестування визначається залежно від строку перебування в програмі:

  • пацієнти, які отримують ЗПТ до року, мають проходити тестування один раз на 3 місяці або частіше, за рішенням лікаря;
  • пацієнти, які отримують лікування від 1 до 2 років, проходять тестування один раз на 6 місяців або частіше, за рішенням лікаря;
  • рішення щодо частоти таких перевірок у пацієнтів, які отримують лікування більше 2 років, приймається лікарем щодо кожного пацієнта індивідуально.

Надалі Центр громадського здоров’я буде налагоджувати систему звітності з усіма залученими структурами. А також проведе низку навчань для приватних закладів охорони здоров’я, на яких пояснять нові вимоги до надання послуг та звітування.

Інші новини