Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
ВООЗ попереджає про спалах гарячки Денге
09.10.2023
09:14

ВООЗ попереджає про спалах гарячки Денге

Гарячка Денге стане основною загрозою для півдня США, Південної Європи та Африки упродовж цього десятиліття. Про це заявив фахівець з інфекційних захворювань Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) Джеремі Фарррар. Він пояснив це тим, що високі температури створюють умови для поширення комарів, які переносять інфекцію.

Ця хвороба вже давно є лихом у більшості країн Азії та Латинської Америки, спричиняючи приблизно 20 000 смертей щороку. Починаючи з 2000 року, рівень захворюваності в усьому світі вже зріс у 8 разів, здебільшого через зміни клімату, а переміщення людей й урбанізацію.

Багато випадків залишаються незареєстрованими, але у 2022 році було зареєстровано 4,2 мільйона випадків у всьому світі, й фахівці з охорони здоров’я попередили, що цього року очікується майже рекордний рівень. Бангладеш зараз переживає наймасштабніший спалах за всю історію: зафіксовано понад 1000 смертей.

"Нам потрібно набагато активніше говорити про гарячку Денге… Нам потрібно дійсно підготувати країни до того, як вони справлятимуться з додатковим тиском, який виникне… у майбутньому в багатьох великих містах", — сказав Reuters Джеремі Фаррар, фахівець з інфекційних захворювань ВООЗ.

За його словами, інфекція, ймовірно, "злетить" й стане ендемічною (постійно присутньою) в деяких частинах США, Європи та Африки. Це створить додатковий тиск на медичну систему в багатьох країнах, попередив Джеремі Фаррар.

Спеціального лікування Денге немає, проте існує вакцина від цієї хвороби. 

Чим небезпечна гарячка Денге?

Гарячка Денге (часто — просто Денге, костоломна гарячка, суглобова гарячка, гарячка жирафів, п’ятиденна гарячка, семиденна гарячка) — гостра інфекційна хвороба, яка схильна до епідемічного поширення.

Симптоми гарячки Денге:

  • гарячка;
  • інтоксикація;
  • біль у м’язах, суглобах;
  • екзантема;
  • лімфаденопатія;
  • лейкопенія;
  • інколи — геморагічний синдром. 

Майже 2,5% хворих на гарячку Денге помирає. Збудник хвороби — вірус роду Flavivirus. Джерелом інфекції є хворі люди, мавпи. Резервуаром інфекції є комарі роду Aedes та підроду Stegomyia. 

Немовлята й маленькі діти є однією з груп ризику захворювання на Денге. Жінки мають більше шансів серйозно захворіти, ніж чоловіки. Гарячка Денге може бути небезпечною для життя у людей із хронічними недугами, такими як цукровий діабет і бронхіальна астма. Після перенесеного захворювання імунітет триває близько двох років, проте він генотипоспецифічний — можливі повторні захворювання навіть у той самий сезон (через 2–3 місяці) за рахунок зараження іншим генотипом вірусу. 

Інкубаційний період триває 3–15 днів (частіше — від 5 до 7 днів). Захворювання зазвичай починається раптово: з’являються озноб, головний біль, сильний біль у спині, крижах, хребті, суглобах (особливо колінних). Саму гарячку спостерігають у всіх хворих, температура тіла швидко підвищується до 39–40°C. 

Інші новини