Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Всесвітній день боротьби з вірусними гепатитами 2024: настав час діяти
28.07.2024
16:43

Всесвітній день боротьби з вірусними гепатитами 2024: настав час діяти

Щорічно 28 липня світ відзначає Всесвітній день боротьби з вірусними гепатитами. Цей день запроваджений для підвищення обізнаності про проблему вірусних гепатитів, способи профілактики та лікування, а також зниження рівня стигматизації людей, які живуть з вірусним гепатитом. Основний акцент - на вірусні гепатити В та С, оскільки найбільше смертей (понад 90%) пов'язані саме з ними. 

Світова статистика

За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), у 2022 році у світі проживало 254 мільйони людей з хронічним гепатитом В та 50 мільйонів з хронічним гепатитом С. Щорічно фіксується понад 2 мільйона нових випадків хронічних вірусних гепатитів В та С.  

За оновленими даними ВООЗ, щорічно  близько 1,3 мільйона людей помирають від гепатитів, що перевищує кількість смертей від ВІЛ/СНІД та є подібною до кількості смертей від туберкульозу. Основними причинами смерті є спричинені вірусами гепатитів цироз печінки та рак печінки, що складають близько 80% смертей від вірусних гепатитів.

Статистика в Україні

В Україні, за оціночними даними зробленими до повномаштабного вторгнення, 5% населення інфіковано вірусним гепатитом С, з них –  3,6% мають хронічний гепатит С та  приблизно 1,5% населення мають хронічний гепатити В. Більшість осіб, які мають захворювання, на жаль, не здогадуються хворобу. Відтак не проходять вчасно діагностику і не отримують лікування. 

Супутні хвороби — неочевидна небезпека

Хронічні вірусні гепатити часто призводять до розвитку серйозних ускладнень, таких як фіброз, цироз печінки та рак печінки. Хронічні вірусні гепатити В та С також пов'язані з низкою позапечінкових проявів. Найскладнішим є те, що в більшості випадків хворі не здогадуються про своє інфікування аж доки хвороба  не розвинеться і серйозно не уразить печінку. Лише незначна частина осіб, які інфікуються вірусними гепатитами В та С, мають симптоми гострого захворювання.

Найбільш поширені прояви гострого гепатиту: астеновегетативний синдром (виражена загальна слабкість, швидка втомлюваність, дратівливість, апатія); диспепсичний синдром (нудота, блювання, діарея, болі в животі); зміна кольору сечі (потемніння, сеча кольору пива) та знебарвлення калу; пожовтіння шкіри, слизових оболонок та склер; підвищення температури тіла.

Важливість профілактики, діагностики та лікування  

Цьогорічна тема Дня боротьби із вірусними гепатитами: “Прийшов час діяти. Тестуватися. Лікуватися. Вакцинуватися”. 

Для  попередження інфікуванням гепатитами необхідно три складові: профілактика, вчасне виявлення та лікування.

Для профілактики важливо знати та впливати на шляхи інфікування вірусного гепатиту. Інфікування вірусами гепатиту В та С відбувається в результаті контакту через пошкоджену шкіру або слизові оболонки з інфікованими рідинами організму (переважно кров), зокрема:

  • переливання інфікованої крові або її компонентів;
  • вживання наркотиків ін’єкційно та інтраназально;
  • інвазивні медичні та немедичні маніпуляції із використанням забрудненого інструментарію (хірургічні втручання, стоматологічні процедури, гемодіаліз, татуювання, гемодіаліз, пірсинг, манікюр тощо);
  • вертикальне передавання від матері до дитини (стосується більше вірусного гепатиту В);
  • побутовим шляхом (унаслідок спільного використання зубних щіток, лез для гоління тощо та інших індивідуальних засобів гігієни, що можуть містити сліди крові);
  • статевим шляхом під час незахищених статевих контактів.

Найкращим методом профілактики від вірусного гепатиту В є вакцинація. Три дози вакцини дають пожиттєвий захист від інфікування. Вакцинуватися від гепатиту В можна в будь-якому віці. На жаль, вакцинації від вірусного гепатиту С наразі не існує, тому рекомендовані такі методи профілактики:

  • застосування бар’єрних контрацептивів;
  • користування засобами разового (шприци, голки, крапельні системи, гінекологічні оглядові дзеркала тощо) та індивідуального (зубні щітки, леза для гоління, контактні лінзи) призначення;
  • користування засобами індивідуального захисту (рукавички, окуляри, фартухи тощо) при надання медичної допомоги;
  • користування стерильним інструментарієм багаторазового призначення (манікюрний, стоматологічний, хірургічний, лабораторний, інструмент для пірсингу, татуажу тощо).

Для раннього виявлення вірусного гепатиту В та С усім рекомендовано хоча б раз на рік пройти тестування. У випадку наявності факторів ризику інфікування (до яких належить наявність будь яких процедур та ситуацій, де відбувається контакт із кров'ю іншої людини) – тестування необхідно проходити раз на рік. Безкоштовний тест можна зробити, звернувшись до сімейного лікаря, лікаря-інфекціоніста, а також до громадських організацій, що надають послуги зменшення шкоди серед ключових груп населення.
Для того, щоб дізнатися свій ВГ-статус, вам знадобиться 15 хвилин часу та лише крапля капілярної крові. За посиланням - карта закладів, де можна пройти тестування: https://phc.org.ua/kontrol-zakhvoryuvan/virusni-gepatiti/diagnostika-virusnikh-gepatitiv

Якщо ж у вас виявили гепатит - не панікуйте. Наразі існують ефективні ліки, які закуповуються державою. Відтак лікування є безкоштовним. У випадку вірусного гепатиту С лікування триває від 3 до 6 місяців, у свою чергу 90-95% хворих повністю одужує. Лікування вірусного гепатиту В у більшості випадків є пожиттєвим, і хоча не досягається повне одужання, лікарські засоби ефективно контролюють вірус в організмі та попереджають ураження печінки. Чим раніше буде виявлено вірус та розпочато лікування – тим вищі шанси на повне одужання або контроль вірусу. Інформація щодо закладів, куди звертатись у випадку позитивного тестування на вірусні гепатити за посиланням: https://phc.org.ua/kontrol-zakhvoryuvan/virusni-gepatiti/diagnostika-virusnikh-gepatitiv

Час діяти вже зараз: протестуйтеся на вірусні гепатити, відвідайте лікаря й розпочніть лікування у разі позитивного результату тесту — вірусний гепатит виліковний!

Інші новини