Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Всесвітній день пам’яті померлих від СНІДУ: боротьба за життя
17.05.2015
12:27

Всесвітній день пам’яті померлих від СНІДУ: боротьба за життя

За ініціативою Всесвітньої організації охорони здоров’я кожну третю неділю травня проводиться День пам’яті померлих від СНІДу. Мета цього заходу – привернення уваги населення до проблеми ВІЛ/СНІДу, профілактики цього захворювання, а також привернення уваги влади до соціального захисту ВІЛ-інфікованих осіб.

У 2015 році День пам’яті померлих від СНІДу припадає на 17 травня.

Сьогодні, ВООЗ і ЮНЕЙДС характеризують ситуацію з ВІЛ-інфекції/СНІДу в світі як пандемію, що має катастрофічні демографічні наслідки для багатьох країн. Протягом 2013 р. у світі 1,5 млн. людей померли від СНІДу. Тим не менш, число смертей, обумовлених СНІДом у світі, знизилося на 35% у порівнянні з піковим показником 2005 р. Зміна у тенденції показника смертності від хвороб, зумовлених ВІЛ, на глобальному рівні сталася, безумовно, за рахунок розширення доступу ЛЖВ до антиретровірусного лікування. Проте, у 26 країнах світу СНІД залишається у п'ятірці причин передчасної смерті (у віці до 65 років, за критерієм ВООЗ) та непрацездатності. До таких країн належать і Україна.

За оцінкою ВООЗ/ЮНЕЙДС в Україні спостерігається найбільш масштабна і найнебезпечніша епідемія в Європі, яка охоплює не тільки так звані групи підвищеного ризику щодо інфікування ВІЛ (споживачі ін’єкційних наркотиків, робітники комерційного сексу, чоловіки, які мають секс з чоловіками), але й загальне населення в окремих регіонах України.

За оціночними даними, на початок 2014 р. в Україні мешкало майже 234 тисяч людей, які живуть з ВІЛ (ЛЖВ), віком від 15 років і старші, що становило 0,8% усього населення у цій віковій категорії.

За офіційними даними Державної установи «Український центр контролю за соціально-небезпечними хворобами Міністерства охорони здоров’я України»:

- за період 1987 – 4 міс. 2015 рр. в країні зареєстровано  269 052 випадки ВІЛ-інфекції серед громадян України, у тому числі 78 074 випадки захворювання на СНІД та 36 366 випадків смерті від захворювань, зумовлених СНІДом;

- станом на 01.04.2015 р. під медичним наглядом знаходилось 124 049 ВІЛ-інфікованих громадян України (показник 290,3 на 100 тис. нас.), з них 30 595 хворих з діагнозом СНІД (показник 71,6 на 100 тис. нас.);

- за 4 місяця 2015 р. в країні зареєстровано 4 563 випадки ВІЛ-інфекції, 2 497 хворим встановлено діагноз СНІД та 941 особа померла від СНІДу;

- у структурі шляхів передачі ВІЛ, за підсумками 2014 р., все більш переважає статевий шлях - 57%, парентеральний шлях передачі, при введенні наркотичних речовин становив 24%.

Усього у 2014 р. в Україні померло 5 893 ВІЛ-інфікованих, частка чоловіків серед них становила 64,6%, жінок – 35,4%, серед померлих осіб – 46% СІН.

За 4 місяці 2015 р. в Україні померло 1 232 ВІЛ-інфікованих осіб, частка СІН складала 44% .

Основною причиною смерті хворих на СНІД в Україні залишається туберкульоз – понад 60% таких летальних випадків, обумовлені поєднаною коінфекцією туберкульоз/ВІЛ.

Найбільші рівні смертності ВІЛ-інфікованих осіб відмічаються у регіонах з високою поширеністю ВІЛ, де зареєстровано найбільшу кількість ВІЛ-інфікованих осіб, у тому числі хворих на СНІД – Дніпропетровська, Донецька, Миколаївська, Одеська та Херсонська області.

Метою нової Загальнодержавною цільової соціальної програми протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2014-2018 роки є зниження рівня захворюваності і смертності від ВІЛ-інфекції/СНІДу шляхом забезпечення державою сталості системи надання якісних і доступних послуг з профілактики та діагностики ВІЛ-інфекції, лікування, догляду і підтримки людей, які живуть з ВІЛ, у контексті реформи системи охорони здоров’я і соціальної сфери.

Про організацію

Державна установа «Український центр контролю за соціально небезпечними хворобами Міністерства охорони здоров'я України» (УЦКС) був створений з метою покращення координації та спрямування національних зусиль для боротьби з ВІЛ, туберкульозом та іншими соціально небезпечними захворюваннями в Україні.

Центр було сформовано у 2012 році на базі Державної установи «Український центр профілактики і боротьби зі СНІДом міністерства охорони здоров’я України» та Національного центру боротьби з туберкульозом.

УКЦС виступає провідним експертом в таких напрямках: збір даних з ВІЛ-інфекції та туберкульозу по всій країні, фармацевтичний менеджмент ВІЛ та туберкульозу,  розробка стандартів і протоколів для лікування туберкульозу та ВІЛ, оцінка та контроль якості постачальників медичних послуг.

Директор центру – д. мед. н., проф. Наталія Миколаївна Нізова.

Інші новини