Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Як надавати першу допомогу при перегріванні та тепловому ударі
22.07.2021
13:50

Як надавати першу допомогу при перегріванні та тепловому ударі

Продовжуємо готуватися до забігу «Біжи — гепатит переможи» 31 липня до Всесвітнього дня боротьби з вірусними гепатитами. Сьогодні поговоримо про те, як надавати першу допомогу при перегріванні та тепловому ударі. 

У спеку наш організм може потерпати під перегрівань. Зазвичай симптоми перегрівання такі: сильне потовиділення, запаморочення або й зомлівання, втома, нудота, головний біль, слабкий та/або прискорений пульс тощо. 

Перегрівання може статися після тривалого перебування у спекотну погоду на вулиці, під час активних фізичних навантажень у спеку (робота, спорт, ігри) — раптового або поступово. Тому важливо одразу планувати свої активності з урахуванням спеки. 

Пийте багато води, носіть легкий та світлий одяг, прикривайте голову від прямих сонячних променів, проводьте за змоги більше часу у холодку, аніж на сонці, користуйтеся сонцезахисними кремами і стежте за самопочуттям — своїм та людей поруч!

Що робити, якщо людині стало зле?

  • Попросіть людину переміститися у прохолодне місце: у затінок або в приміщення з кондиціонером. Запропонуйте їй лягти та припідняти ноги — це може зменшити запаморочення. 
  • Якщо людина одягнута у багато одягу, зніміть із неї все зайве — усе тісне та важке лише посилює перегрівання.
  • Дайте їй випити прохолодної води. У спекотну погоду разом з потом організм втрачає солі, тому корисною може бути вода з електролітами.
  • За змоги дайте людині вмитися прохолодною водою або забезпечте прохолодний душ. Якщо ви маєте холодні рушники, компреси тощо, прикладіть на чоло, шию та під пахвами. Це охолодить тіло.

З часом людині має стати легше. У будь-якому разі зверніться до лікаря, навіть якщо самопочуття покращилося. Якщо ж протягом години людина почувається гірше або її стан не покращується, викличте швидку. 

Також якщо нічого не робити і продовжувати перебувати на спеці, може статися тепловий удар. Тепловий удар виникає внаслідок тривалого впливу високих температур — як правило, у поєднанні зі зневодненням — що призводить порушення роботи системи контролю температури тіла. Він небезпечний для життя, адже шкодить роботі мозку та внутрішніх органів.

І за цих симптом необхідно одразу ж викликати екстрену медичну допомогу: непритомність, судоми, температура тіла вища 39,4 °C, шкіра червона гаряча та суха, пульс сильний та прискорений, когнітивні порушення, дезорієнтація тощо. 

Поки ви чекаєте на лікарів швидкої, негайно перемістіть людину у прохолодне місце, зніміть зайвий одяг та охолодіть тіло, наприклад, мокрими рушниками. Продовжуйте це робити, поки не відчуєте, що шкіра людини вже не така гаряча або поки не прибудуть лікарі. 

Про те, як підготуватися до забігу у спекотну погоду, щоб не стало зле під час фізичних навантажень, читайте за посиланням.

Інші новини