Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Як зберігаються ліки від соціально небезпечних захворювань: в Україні вперше провели оцінку регіональних розподільчих центрів
30.09.2021
15:46

Як зберігаються ліки від соціально небезпечних захворювань: в Україні вперше провели оцінку регіональних розподільчих центрів

28 вересня 2021 року фахівці відділу фармменеджменту та управління запасами Центру громадського здоров’я взяли участь у презентації результатів Оцінки відповідності вимогам чинного законодавства України складських приміщень для зберігання лікарських засобів для лікування ВІЛ/СНІДу, туберкульозу та вірусних гепатитів на регіональному рівні. У заході також узяли участь представники Міністерства охорони здоров’я України, USAID Україна, SAFEMed, партнерської компанії з консалтингових послуг «Kreston GCG».

Така комплексна загальнонаціональна оцінка проводиться в Україні вперше. Упродовж квітня-травня 2021 року аудитори «Kreston GCG» провели моніторингові візити до всіх 79 регіональних розподільчих центрів по всій Україні. Завдання полягало в тому, щоби визначити та підтвердити те, що кожна з вимог стандартів чітко виконується.

Зокрема, склади оцінювали за такими критеріями: приміщення для зберігання лікарських засобів, контроль температури та відносної вологості повітря, безпека, санітарні вимоги, зберігання ЛЗ у відповідності до чинного законодавства України, контроль сильнодіючих і наркотичних лікарських засобів, комп’ютерне та програмне забезпечення.

За результатами проведено підсумковий аналіз з рекомендаціями для усунення недоліків. У тому числі встановлено, що в окремих випадках складські приміщення мали низку суттєвих невідповідностей вимогам чинного законодавства. 

«Здійснення такої оцінки насамперед необхідно для розбудови системи охорони здоров’я України. Надзвичайно важливо, щоби ліки зберігалися безпечно та були якісними протягом усього періоду зберігання», — зазначив Ігор Кузін, заступник Міністра охорони здоров’я — головний державний санітарний лікар України.

Рекомендації, надані за результатами оцінки для МОЗ, ЦГЗ, ЦЗО та департаментів охорони здоров’я обласних адміністрацій допоможуть зміцнити національну логістичну систему для України та включатимуть визначення можливостей для залучення приватного сектору до складської галузі.

Під час дискусії 28 вересня учасники заходу дійшли висновку, що тільки завдяки спільним діям та зусиллям виявлені недоліки та прогалини щодо зберігання лікарських засобів у закладах охорони здоров’я обласного рівня будуть вирішені, і в кінцевому результаті пацієнти отримуватимуть тільки якісні лікарські засоби.

Незалежна оцінка регіональних розподільчих центрів для зберігання лікарських засобів для лікування ВІЛ/СНІДу, туберкульозу та вірусних гепатитів на регіональному рівні була здійснена «Kreston GCG» за сприяння проєкту USAID Україна «Безпечні, фінансово доступні та ефективні лікарські засоби для українців (Безпечні та доступні ліки) — SAFEMed».

Інші новини