Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Як знизити психосоціальні ризики на робочому місці
23.07.2024
17:30

Як знизити психосоціальні ризики на робочому місці

22 липня 2024 року в Центрі громадського здоров'я МОЗ України відбувся вебінар на тему: «Психічне здоров’я на робочому місці». 

Ольга Матвійчук, спеціалістка з психічного здоров'я ЦГЗ, і Тетяна Кєлєш, завідувачка відділення промоцій здоров'я відділу розвитку громадського здоров'я та зовнішніх комунікацій ДУ «Одеський ОЦКПХ МОЗ», розглянули з учасниками вебінару актуальні теми психічного здоров’я та психічних розладів, обговорили законодавчі аспекти запобігання порушенню прав працівника на роботі.

Значну увагу фахівці приділили психосоціальним ризикам на робочому місці: надмірне робоче навантаження, неефективне спілкування, непередбачуваний графік роботи, упереджене ставлення керівництва, мобінг, брак організаційної культури та інші сфери, які можуть впливати на психічне здоров’я працівників.

Наведені чинники можуть підвищувати рівень стресу, викликати тривожність, ускладнювати планування особистого часу, що призводить до вигорання та інших несприятливих наслідків для психічного здоров’я та поведінки, включаючи зловживання психоактивними речовинами. 

Для збереження психічного добробуту працівників на робочому місці фахівці надали низку рекомендацій:

  • Підвищуйте обізнаність про психічне здоров’я через інформаційні кампанії (лекції, семінари, тренінги), поширення матеріалів; 
  • Створюйте безпечне робоче середовище, заохочуючи працівників відкрито говорити про свої проблеми, просити про допомогу та підтримку в колег чи керівників;
  • Організовуйте командотворчі заходи, на яких працівники зможуть обговорювати стресові ситуації та обмінюватися досвідом;
  • Моніторте робоче середовище для виявлення потенційних факторів стресу, оцінюйте ризики та усувайте їх; проводьте опитування серед працівників для оцінки рівня задоволеності роботою та ідентифікації проблемних сфер.

Запис вебінару ви можете переглянути на YouTube-каналі Центру громадського здоров’я за посиланням, а презентації доповідей завантажити з гугл-диска. 

Матеріал підготовлений у рамках Всеукраїнської програми «Ти як?», ініційованої першою леді Оленою Зеленською. 

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), 22% населення України може постраждати від психічних розладів внаслідок війни, включаючи депресію, тривожні розлади, посттравматичний стресовий розлад (ПТСР), біполярний розлад чи шизофренію. Тобто кожна четверта людина, а це значна частина працездатного населення України, потенційно може мати проблеми з психічним здоров'ям. Тим важливіше зараз створювати безпечне та здорове середовище на робочому місці.

Інші новини