Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Залиште міфи давнім грекам: уся правда про вакцинацію
12.09.2024
15:30

Залиште міфи давнім грекам: уся правда про вакцинацію

Якщо в доінтернетну добу міфи про медицину з’являлися через обмежений доступ людей до фахової інформації, то сьогодні дезінформація та міфи ширяться через засилля неперевірених або маніпулятивних повідомлень: від забобонних прибічників народної медицини і невігласів, які вміють переконливо брехати, до російських ботоферм, які прагнуть занапастити здоров’я українців, сіючи недовіру до офіційної медицини та вакцинації зокрема.

Розказуємо всю правду про вакцинацію по фактах.

Вакцинація посилює імунітет, хвороби — ні!

Під час інфекційної хвороби навантаження на імунітет людини у сотні разів вище, ніж від вакцинації. Навіть якщо ввести одночасно вакцини проти 10 інфекційних хвороб, залучається лише 0,1% імунної системи — це абсолютно безпечний рівень.

Вакцини містять ослаблені або вбиті збудники інфекційних хвороб, їхні синтетичні аналоги або продукти життєдіяльності. Цього достатньо, щоб імунна система зреагувала, виробила антитіла та «пам’ять» проти збудника, але не нашкодила людині. Тому міф про те, буцімто вакцина може ослабити або перевантажити імунну систему — це неправда.

Щеплення дає найкращий захист від інфекцій без ускладнень

Якщо ваша невакцинована дитина перехворіє на інфекційну хворобу і набуде імунітет «природним шляхом», то може на додаток отримати й ускладнення: зупинка дихання у немовлят, хворих на кашлюк, параліч після поліомієліту, ураження серця після дифтерії, пневмонія та ураження мозку після кору. Після перенесеного правця розвивається природний імунітет, але летальність становить до 80%. Чи варто так ризикувати?

Вакцинація безпечна для психічного здоров'я дітей та дорослих

Дослідження, проведені Центрами контролю та профілактики захворювань у США, медичним інститутом Національної академії наук Великобританії та британською Національною службою охорони здоров’я, а також десятки інших досліджень спростували будь-який зв’язок між вакциною і виникненням розладів аутичного спектра.

Вакцини навпаки допомагають захистити дітей від небезпечних інфекційних хвороб, які можуть провокувати неврологічні ускладнення. Словом, старий міф, мовляв, «вакцинація викликає аутизм» — це нісенітна, давно спростована брехня.

Цільноклітинна вакцина АКДП — абсолютно безпечна та ефективна

І цільноклітинна (АКДП), і ацелюлярна (безклітинна, АаКДП) вакцини проти дифтерії, кашлюку, правцю є безпечними та ефективними. АКДП дає триваліший та стійкіший імунітет, тоді як після АаКДП менші шанси розвитку місцевих реакцій (температура, біль і припухлість у місці ін’єкції). Водночас усі реакції на вакцини минають швидко і без наслідків для здоров’я.

Грудне вигодовування лише частково захищає дитину від інфекцій

Грудне вигодовування дуже важливе для здоров’я дитини. Молоко матері містить ідеально збалансований набір поживних речовин, а також антитіла, які допомагають формувати міцну імунну систему в перші два місяці життя до отримання перших щеплень.

Однак імунітет, який передається з грудним молоком, — короткочасний і минає, коли грудне вигодовування припиняється. До того ж, воно не здатне повністю захистити малюка від таких інфекцій, як кір, епідемічний паротит, краснуха, поліомієліт, дифтерія, правець, кашлюк. При інфікуванні кашлюком невакциноване пригрудне дитя може тяжко захворіти і навіть померти.

Вакцинуватись потрібно завжди

У національному календарі профілактичних щеплень визначений оптимальний час введення вакцин (із перших годин життя) для ефективного захисту дітей і дорослих від смертельних інфекційних хвороб. Навіть якщо ви пропустили планову вакцинацію, зверніться до свого сімейного лікаря і він складе для вас індивідуальний графік щеплень із дотриманням мінімальних інтервалів.

Особливо важливо вакцинуватися в передепідемічний період сезонних інфекцій — це надійний спосіб набути імунітет до інфекційної хвороби.

Треба вакцинуватись від усіх хвороб, передбачених календарем профілактичних щеплень

Деякі хвороби, завдяки високим показникам вакцинації населення та колективному імунітету, стали рідкісними, але для невакцинованої людини ризик захворіти все одно залишається високим.

Саме через недостатній рівень охоплення щепленнями в Україні ми досі спостерігаємо спалахи смертельно небезпечних хвороб, які в багатьох інших країнах давно взяті під контроль: кашлюк, поліомієліт, кір… Охоплення вакцинацією на рівні 95% населення країни, дозволить приборкати ці хвороби.

Ризик ускладнень інфекційної хвороби у невакцинованих набагато вищий, ніж ризик побічних реакцій після вакцинації

Вакцини можуть викликати, як правило, незначні реакції, а їхня поява є нормальною реакцією організму на препарат: болісні відчуття, припухлість або почервоніння в місці ін’єкції, підвищення температури.

Ризик тяжких ускладнень після хвороби у невакцинованих людей набагато вищий, ніж ризик серйозних реакцій після щеплення. Порівняйте: невакциновані люди у 90% випадків заражаються від контакту з хворим на кір. З тих, хто захворів, 5% отримують порушення здоров’я на все життя, а ймовірність серйозних алергічних реакцій під час вакцинації становить 1 на 1 000 000.

Людям із хронічними хворобами можна і потрібно робити щеплення

Якщо у вас чи вашої дитини астма, діабет чи інша хронічна  хвороба, то їй потрібно зробити щеплення в першу чергу, оскільки в неї вищий ризик захворіти і мати серйозні ускладнення після хвороби — люди з вразливих груп населення більш чутливі до інфекцій, а перебіг хвороб у них зазвичай тяжчий.

Профілактична вакцинація в Україні — безоплатна

Уся вакцинація за календарем профілактичних щеплень — безоплатна. В усіх регіонах України є достатня кількість якісних вакцин. Щоб вакцинуватися, записуйтеся на прийом до свого сімейного лікаря, терапевта або зверніться до найближчого закладу охорони здоров’я.

Інші новини