Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
вапичаре
23.01.2024
11:44

Запрошуємо пройти опитування ЗОЗ для покращення профілактики інфекцій та інфекційного контролю

Протягом останніх п’яти років в усьому світі відзначається посилення тягаря інфекційних хвороб, пов’язаних із наданням медичної допомоги (ІПНМД), більшість з яких спричинені мікроорганізмами з антимікробною резистентністю (АМР). Щороку в закладах охорони здоров’я (ЗОЗ), що надають стаціонарну медичну допомогу, та закладах довготривалого догляду на території Європейського Союзу та Європейського економічного простору фіксують до 8,9 мільйонів ІПНМД, що спричиняють майже вдвічі більшу кількість втрачених через інвалідність років життя, аніж усі інші 32 найпоширеніші інфекційні захворювання разом узяті.

Найчастішими причинами виникнення ІПНМД і поширення збудників з АМР в ЗОЗ є низька якість медичної допомоги, недотримання в ЗОЗ вимог до медичної інфраструктури, відсутність або недосконалість системи профілактики інфекцій та інфекційного контролю (ПІІК). Зокрема, основними критичними прогалинами в системі ПІІК ВООЗ визначає: неналежне дотримання асептичних технік під час проведення медичних процедур і маніпуляцій, забруднення медичного обладнання та витратних матеріалів, неякісне прибирання приміщень, відсутність кваліфікованих спеціалістів/фахівців з ПІІК, відсутність навчання і підготовки працівників ЗОЗ з ПІІК (в тому числі на робочому місці), переповненість ліжок, дефіцит кадрів та обмежені інфраструктурні можливості ЗОЗ для ізоляції пацієнтів з інфекційними хворобами.

Відповідно до даних наукових досліджень, впровадження доказових підходів з ПІІК демонструють ефективність у запобіганні 35-70% ІПНМД. Найбільш економічно вигідними утручаннями, спрямованими на зниження рівня поширеності АМР є заходи з покращення гігієни, насамперед – гігієни рук, та раціонального використання антибактеріальних лікарських засобів. Такі заходи можуть запобігти трьом із чотирьох пов’язаних з ІПНМД смертей.

З метою подальшого впровадження орієнтованих на вирішення наявних проблем заходів з профілактики інфікування в закладах охорони здоров’я України, ВООЗ проводить анонімне опитування ЗОЗ, результати якого будуть враховані при розробленні Глобального плану дій з ПІІК.

Врахування потреб і проблем українських ЗОЗ, які приймають безпосередню участь у протистоянні агресії рф не встигнувши оговтатись після пандемії COVID-19, на міжнародному рівні дозволить в майбутньому отримати міжнародну підтримку у розбудові ефективної і безпечної системи надання медичної допомоги в Україні.

Пройти опитування можна за посиланнями:

Для закладів первинної медичної допомоги (центрів первинної медико-санітарної допомоги)

Для закладів охорони здоров’я, що надають стаціонарну медичну допомогу (окрім закладів обласного/національного рівня)

Для закладів охорони здоров’я обласного/національного рівня, які надають стаціонарну медичну допомогу 

Інші новини