Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Запуск пілотного проекту "Медична інформаційна система «ВІЛ-інфекція в Україні»
31.08.2015
14:01

Запуск пілотного проекту "Медична інформаційна система «ВІЛ-інфекція в Україні»

В рамках виконання програми гранту 10 раунду Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією «Розбудова довгострокової системи надання комплексних послуг з профілактики ВІЛ/СНІДу, лікування, догляду та підтримки серед груп найвищого ризику та ЛЖВ в Україні» впродовж 2013-2014 рр. було розроблено технічне завдання на створення Медичної інформаційної системи «ВІЛ-інфекція в Україні».

Інформаційна система «ВІЛ-інфекція в Україні» планується як загальнодержавна автоматизована (комп’ютерна) інформаційна система, що забезпечує процеси створення, оброблення та захисту даних про епідемію ВІЛ-інфекції та відповідь на епідемію ВІЛ-інфекції в Україні. Інформаційна система ВІЛ є важливою компонентою функціонування Єдиної інформаційної системи охорони здоров’я України у рамках Концепції інформатизації сфери охорони здоров’я України на 2013-2018 роки та дозволить виконати пп. 3 пункту 5 Додатку 2 до Загальнодержавної цільової соціальної програми протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2014-2018 роки, затвердженої Законом України від 20.10.2014 № 1708-VII «Про затвердження Загальнодержавної цільової соціальної програми протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2014-2018 роки».

Основними завданнями, які буде вирішувати медична інформаційна система ВІЛ, є:

  • оперативне та достовірне інформаційне забезпечення процесів прийняття рішень щодо впровадження заходів з лікування ВІЛ-інфекції, як в масштабі країни, так і на рівні окремого випадку;
  • інформаційний супровід системи управління закупівлями та постачанням лікарських засобів для профілактики та лікування ВІЛ-інфекції та інших пов’язаних з ВІЛ захворювань;
  • надання базової та інтегральної інформації для системи моніторингу і оцінки відповіді на епідемію ВІЛ-інфекції в країні;
  • систематизації даних щодо тенденції розвитку епідемії, надання вхідних даних для епідеміологічних, клінічних, соціологічних та інших досліджень, тощо.

Інформаційна система ВІЛ буде створена відповідно до чинних нормативно-правових актів, що регулюють правовідносини у сфері інформатизації (зокрема в галузі охорони здоров’я), обліку та звітності даних про ВІЛ-інфікованих осіб, захисту персональних даних тощо.

Наразі, в рамках технічної підтримки ВБО «Мережа людей, що живуть з ВІЛ» в рамках проекту «Доступ спільнот до послуг з догляду та лікування ВІЛ через зміцнення системи охорони здоров’я» (ACCESS) за фінансової підтримки Центрів контролю та профілактики захворювань США (CDC) в рамках Надзвичайної ініціативи Президента США з надання допомоги у боротьбі з ВІЛ/СНІД – (PERFAR) планується пілотне впровадження бета-версії Медичної інформаційної системи «ВІЛ-інфекція в Україні» на базі трьох регіонів – Одеській, Вінницькій областях та м. Києві.

В ході пілотного впровадження планується протестувати розроблену бета-версію Медичної інформаційної системи «ВІЛ-інфекція в Україні», доопрацювати її відповідно до потреб регіональних фахівців Центрів СНІДу та запустити до широкої експлуатації у інших Центрах СНІДу.

Задля якісного та безперешкодного проведення пілотного впровадження, необхідним є затвердження відповідного наказу Міністерства охорони здоров’я.

Інші новини