Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Засідання високого рівня з питань боротьби з ВІЛ/СНІД Генасамблеї ООН
17.06.2016
13:22

Засідання високого рівня з питань боротьби з ВІЛ/СНІД Генасамблеї ООН

8-10 червня 2016 р. у Нью-Йорку відповідно до резолюції Генеральної Асамблеї 70/228 відбулося Засідання високого рівня з питань боротьби з ВІЛ/СНІД. Організатором форуму виступив Голова Генасамблеї ООН М.Ліккетофт, співкоординаторами - Швейцарія та Замбія.

Засідання відкрили Генеральний Секретар ООН Бан кі-Мун, Голова ГА ООН М.Ліккетофт, а також Виконавчий директор ЮНЕЙДС М.Сідібе. Їх виступи фактично доповнювали один одного та зводилися до таких основних сигналів:

  • ліквідація епідемії ВІЛ/СНІД до 2030 року - одне із завдань в списку Цілей сталого розвитку, який був одноголосно прийнятий країнами-членами ООН у 2015 році;
  • отриманий досвід у вирішенні проблем ВІЛ/СНІД буде відігравати визначальну роль в успішному досягненні багатьох інших Цілей сталого розвитку;
  • країни з високим, середнім та низьким рівнем доходу повинні об'єднатися з приватним сектором для збільшення загального обсягу інвестицій в профілактику і лікування ВІЛ/СНІД з 19 млрд. дол. США в 2014 році до 26 млрд. дол. США на рік до 2020 року.

Під час заходу одноголосно було прийнято Політичну декларацію з метою продовження боротьби з ВІЛ/СНІД. Документ включає перелік конкретних заходів і цілей з прив'язкою до часу, які повинні бути виконані до 2020 року, які дозволять до 2030 року викорінити епідемію ВІЛ/СНІД як загрозу громадському здоров'ю, забезпечивши необхідною допомогою всіх, хто її потребує.

Водночас, делегації Росії, а також низки мусульманських держав (зокрема, Єгипту, Ірану, Саудівської Аравії, Судану) виступили із окремими зауваженнями щодо згаданого документу.

В ході Засідання високого рівня було оприлюднено кілька гучних заяв на підтримку припинення епідемії до 2030 року. Зокрема, делегація США оголосила про створення нового Інвестиційного фонду для ключових груп населення (Key Populations Investment Fund) з капіталом в 100 млн. дол. США, який має на меті підвищити доступність послуг лікування і профілактики ВІЛ/СНІД.

На додаток до пленарних засідань в рамках форуму було проведено п’ять тематичних дискусій:

  • проблема СНІДу як складова Цілей сталого розвитку: посилення діяльності з подолання СНІДу для соціальних перетворень та сталого розвитку;
  • фінансування питання подолання СНІДу: вікно можливостей;
  • попереджаючи можливу кризу у лікуванні: програма дій для реалізації стратегії 90-90-90;
  • не залишаючи нікого без уваги: покінчуючи з ганебною дискримінацією шляхом забезпечення соціальної справедливості та інклюзивності;
  • діти, дівчатка-підлітки та молоді жінки: запобігання нових випадків ВІЛ інфекції.

Під час Засідання високого рівня з питань боротьби з ВІЛ/СНІД були присутні близько 600 учасників, включаючи 10 глав держав і урядів та більше 60 міністрів, а також представників громадянського суспільства, міжнародних організацій, вчених та дослідників проблеми.

У складі офіційної делегації від України взяли участь В. Шафранський – в.о. Міністра охорони здоров’я України, глава делегації; І. Кузін – завідувач центру моніторингу і оцінки програмних заходів ДУ «Український центр контролю за соцхворобами МОЗ України», координатор виконання програмної діяльності в сфері протидії ВІЛ/СНІДу; А. Цимбалюк – заступник Постійного представника України при ООН, В. Білан – секретар Постійного представництва України при ООН. Від неурядових організацій були присутні: А. Клєпіков – виконавчий директор Міжнародного Альянсу з ВІЛ/СНІД та Д. Шерембей – Голова Координаційної ради Всеукраїнської благодійної організації «Всеукраїнська мережа людей, що живуть з ВІЛ».

В.о. Міністра охорони здоров’я України у своєму виступі акцентував увагу на актуальності для нашої держави даної проблеми, а також на необхідності активізації зусиль світової спільноти у боротьбі з ВІЛ/СНІД.

Інші новини