Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
1000 пацієнтів отримають лікування від вірусного гепатиту С в Миколаєві
23.06.2018
16:30

1000 пацієнтів отримають лікування від вірусного гепатиту С в Миколаєві

З 19 по 21 червня фахівці Центру громадського здоров’я здійснили візит до Миколаєва для ознайомлення з проектом лікування вірусного гепатиту С на базі Миколаївського обласного центру паліативної допомоги та інтегрованих послуг. Проект реалізує міжнародна медична гуманітарна організація «Лікарі без кордонів»(Médecins Sans Frontières(MSF) у співпраці із Міністерством охорони здоров’я України.

Проект розпочав роботу в грудні 2017 року. В рамках його реалізації 1000 пацієнтів із вірусним гепатитом С отримають безоплатне лікування із використанням сучасних препаратів прямої противірусної дії (Софосбувір, Даклатасвір, та, за потреби, Рибавірин). Лікування отримають пацієнти з ко-інфекцією ВІЛ/ВГС, особи які вживають наркотичні речовини або знаходяться на замісній підтримувальній терапії та медичні працівники. Всі витрати, пов’язані із діагностикою та обстеженням пацієнтів, повністю покриваються за рахунок проекту.

Також того до Миколаївського центру паліативної допомоги в межах проекту передано Фіброскан та GeneXpert. Крім того, всі пацієнти отримують безкоштовну вакцинацію від вірусного гепатиту В, та за потреби – лікування вірусного гепатиту В.

Для зберігання вакцин від ВГВ представники гуманітарної організації «Лікарі без кордонів» передали до Миколаївського центру паліативної допомоги дві холодильні камери. Крім того, коштом організації було облаштовано новими меблями кабінет лікаря-інфекціоніста та кабінет соціальної допомоги, в яких прийматимуть пацієнтів. В лабораторії Центру було встановлено новий кондиціонер.

Станом на 22 червня проліковано 142 пацієнта, які наразі чекають на СВВ12 та 188 пацієнтів приймають препарати. З четвертого кварталу поточного року до участі у проекті буде залучено Миколаївський обласний наркологічний диспансер, в якому також заплановане облаштування приміщення, де буде відбуватись прийом пацієнтів.

Окрім знайомства із проектом, представники Центру громадського здоров’я ознайомилися із електронною базою даних MSF, в яку вноситься уся інформація про пацієнтів, які отримують лікування в рамках проекту. Фахівці MSF поділилися інформацією про стандартні операційні процедури, індивідуальні реєстраційні форми, підходи до надання психосоціальної підтримки пацієнтам для підвищення прихильності до лікування та попередження повторного інфікування вірусом гепатиту С,  а також обговорили шляхи подальшої співпраці з «Лікарі без кордонів» у частині елімінації ВГ.

Інші новини