Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
21 січня — Міжнародний день обіймів: як зробити їх безпечними
21.01.2024
09:44

21 січня — Міжнародний день обіймів: як зробити їх безпечними

Міжнародний день обіймів — це дата, яка нагадує про важливість обіймів та дає змогу подарувати їх одне одному. Це свято відзначається щороку 21 січня. 

Ми обіймаємо інших, коли схвильовані, щасливі, сумні або намагаємося втішити. І, як  виявляється, обійми роблять нас здоровішими та щасливішими. 

Результати одного з досліджень свідчать, що ті, хто обіймає, та той, кого обіймають, рідше хворіють.

Також із самого народження дитини обійми чи дотики покращують її сон. Крім того, обійми вивільняють окситоцин (його ще називають "гормоном обіймів" та "гормоном кохання"), а це поліпшує самопочуття й навіть здатне зменшити больові відчуття. 

Існують дослідження, які доводять, що обійми допомагають знизити рівень стресу,  рівень кров’яного тиску, а отже, зменшити ризик серцево-судинних захворювань.

Загалом дотики інших людей допомагають впоратися зі стресом. Однак коли дотики викликають дискомфорт або не вважаються безпечними (як під час пандемії COVID-19), жести самодотику, такі як прикладання руки до серця, можуть стати альтернативним способом.

Обійми також здатні посилювати сексуальне бажання. Вивільняється дофамін, що стимулює мозок шукати задоволення. А ще дофамін може покращити пам'ять і концентрацію уваги.

Пам’ятайте, що обійми потрібні щоденно. Бо, як говорила американська сімейна психологиня Вірджинія Сатір, для виживання людині потрібно обійматися 4 рази на день, для підтримки — 8 разів, для зростання — 12.

Як зробити обійми безпечними?

Обійми приносять не лише користь, а й можуть зашкодити, оскільки існує низка захворювань, які передаються контактним шляхом, зокрема, через брудні руки. Тож ЦГЗ нагадує про прості правила гігієни. 

Мийте руки з милом і водою. Якщо такої можливості немає, скористайтесь спиртовмісним антисептиком для рук. Та антисептик може знищити не всі патогенні організми, наприклад його "не боїться" збудник Clostridium difficile, що викликає псевдомембранозний коліт (важке ураження кишківника). Також антисептик не видалить з поверхні рук яйця паразитів та не знешкодить токсичні речовини. 

Не забувайте, що руки потрібно мити перед прийомом їжі, після відвідування туалету, після приходу з вулиці, коли руки візуально забруднені, перед надяганням та після зняття маски або респіратора. 

Подбайте про те, щоб під час миття рук мило вкривало всі поверхні кистей, приділяйте особливу увагу проміжками між пальцям, зовнішній поверхні долонь та пучкам пальців. 

Процес миття рук має бути ретельним і тривати щонайменше 40 секунд!

Як правильно мити руки: інфографіка

І відмовтеся від обіймів у разі появи симптомів застуди. Бережіть себе й рідних та близьких!

Матеріал підготовлено в рамках Всеукраїнської програми з ментального здоров’я «Ти як?», ініційованої першою леді Оленою Зеленською.

Інші новини