Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
купеікнп
28.07.2023
17:14

28 липня - Всесвітній день боротьби з вірусними гепатитами

28 липня у всьому світі відзначають день боротьби з вірусними гепатитами. Сьогодні за організації Центру громадського здоров’я та Міністерства охорони здоров’я України, за підтримки Київського міського центру контролю та профілактики хвороб та Київського обласного медичного центру небезпечних захворювань, у Києві відбулось виїзне експрес-тестування на вірусні гепатити.

"В Україні щонайменше 5% українців інфіковані гепатитом С та 1,5% - гепатитом В. Держава забезпечує ефективним лікуванням пацієнтів, яким було встановлено діагноз вірусний гепатит С. Річна кількість курсів препаратів, яка закуповується відповідно до потреб пацієнтів складає щонайменше 13 тисяч. Інформацію про кількість лікувальних курсів на рівні областей публікують на своїх офіційних ресурсах обласні Департаменти охорони здоров'я. Воно безкоштовне для пацієнтів, так як і експрес-тести які можна пройти у свого сімейного лікаря на постійній основі" - наголошує заступник міністра, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

«Гасло сьогоднішнього дня  - «Гепатити не чекають». Це дуже влучно, адже гепатити можуть призводити до серйозних уражень печінки. Всього існує 5 основних видів гепатиту – А, В, С, D та гепатит Е. Найбільшу небезпеку несуть гепатити В і С. У більшості випадків ці гепатити можуть протікати безсимптомно, а отже хвора особа може не знати, що вона хвора до того часу, як вірус уже серйозно не уразить печінку і не буде цирозу або дуже вираженого фіброзу. Тоді можливості лікування будуть значно обмеженими, тому вчасна діагностика – запорука ефективного лікування та стимування хвороби. Важливо сказати, що вірусні гепатити - це не хвороба окремих груп населення, не хвороба маргінальних груп, у групі ризику знаходяться всі» - підкреслює Ірина Іванчук, начальниця відділу управління та протидії вірусним гепатитам та опіоїдній залежності.

Виїзні експрес-тестування на вірусні гепатити сьогодні проходять у 12 областях України і відбуваються у громадських місцях - на центральних площах міст, біля торгових центрів та вокзалах. В Києві, Одесі, Трускавці, Полтаві на мобільних точках з тестування додатково проходять консультації сімейних лікарів та інфекціоністів, щодо профілактики інфекцій, рекомендації з питань лікування та соціального супроводу.

Детальна інформація щодо міст та графіку роботи мобільних пунктів оприлюднена на сайтах та у соцмережах обласних Департаментів охороні здоров’я та Центрів контролю і профілактики хвороб.

Інші новини