Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
60% підлітків знають де пройти тестування на ВІЛ - дослідження
20.09.2016
20:32

60% підлітків знають де пройти тестування на ВІЛ - дослідження

За результатами дослідження 2015 року, 20 вересня відбулась презентація аналітичного звіту «Куріння, вживання алкоголю та наркотичних речовин серед підлітків , які навчаються: поширення й тенденції в Україні».

У звіті представлено інформацію про рівень і структуру куріння, вживання алкоголю та наркотиків, рівень залежності від Інтернету, комп’ютерних та азартних ігор , оцінку респондентами власного оточення, доступу до медико-соціальних послуг для молоді, а також динаміку окремих показників за період 1995, 1999, 2003, 2007, 2011 та 2015 років. Документ вміщує дані досліджень, зібраних на основі опитувань тисяч українських підлітків. Із повною електронною версією звіту можна познайомитись за посиланням: uisr.org.ua/espad

Крім цього, у звіті представлена інформація обізнаності підлітків щодо інформації, де можна пройти тестування на ВІЛ, рейтинг найбільш популярних організацій, до яких вони зверталися для отримання медичної та соціальної допомоги за останні 12 місяців. Так, більше половини (57,6%) опитаних підлітків відповіли, що їм легко звертатися по медичну допомогу у будь-який медичний заклад, який їм доступний (наприклад, у навчальному закладі, у поліклініку тощо) без батьків. Більшість опитаних (60,4%) знають, куди можна звернутися, якщо є бажання пройти тестування на ВІЛ. Найпопулярнішими організаціями, до яких зверталися респонденти для отримання медичної допомоги за останні 12 місяців були: поліклініка/фельдшерсько-акушерський пункт/лікарська амбулаторія за місцем проживання (28,7%), клініка, дружня до молоді (27,3%); анонімний кабінет довіри (23,5%). Найрідше молоді люди зверталися до «гарячої лінії» (2,4%).

 

 

Також у звіті наведені відсоткові показники підлітків 1998, 1999 і 2000 років народження, які хоча б раз у житті мали статеві контакти та статистичні вікові дані щодо того, коли ці підлітки мали перший статевий контакт.

Дослідження було проведено Українським інститутом соціальних досліджень імені Олександра Яременка за підтримки Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні та Європейського моніторингового центру з наркотиків та наркоманії (EMCDDA),  у рамках міжнародного проекту «Європейське опитування учнівської молоді щодо вживання алкоголю та наркотиків» (ESPAD), реалізованого у 33 країнах Європи. 

Інші новини