Перейти до основного вмісту
ЦГЗ нагадує про загрозу ботулізму через вживання неякісної консервованої продукції
27.02.2019
11:51

ЦГЗ нагадує про загрозу ботулізму через вживання неякісної консервованої продукції

Безвідповідальний підхід до раціону харчування може призвести, зокрема, до розвитку такої небезпечної хвороби, як ботулізм.

Ботулізм — це тяжке харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, що містять ботулотоксини. Збудник хвороби розмножується в анаеробному стані (без доступу кисню) за неправильних умов зберігання чи транспортування харчових продуктів.

Найкращий спосіб захистити своє здоров’я — утримуватися від споживання їжі, про якість котрої споживачу достеменно невідомо!

Симптоми ботулізму

Головними клінічними ознаками ботулізму стають різні неврологічні розлади — порушення зору (двоїння або туман в очах, невиразність мовлення, може бути важко ковтати, відчуття сухості в роті, м’язова слабкість). У кожного другого хворого перші прояви ботулізму — це короткочасні симптоми загальної інфекційної інтоксикації: пронос, блювота, незначне підвищення температури, біль у животі.

Важкі форми захворювання характеризуються різким пригніченням функції дихальних м’язів, унаслідок чого за відсутності адекватної терапії смерть зазвичай настає від дихальної недостатності на 2-3 день хвороби.

У дітей симптоми ботулізму можуть проявлятися у вигляді апатії, відмови від їжі, тривалого плачу, а також м’язової слабкості.

Інкубаційний період ботулізму може тривати від 2-3 годин до 10 днів.

У разі виникнення будь-яких із цих симптомів не зволікайте, не займайтеся самолікуванням, а терміново зверніться до найближчої лікувальної установи по допомогою фахівців!

Профілактика ботулізму

Щоб уберегтися від ботулізму, слід:

  • не вживати консерви, в’ялену, копчену, солену рибу тощо, не купувати їх у місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб;
  • ретельно мити руки, продукти й посуд;
  • у разі консервування в домашніх умовах, особливо м’ясних і рибних продуктів, необхідно двічі або тричі прогрівати їх 5 хв за температури 100 °С із перервою 24 год між прогріваннями; після цього треба простерилізувати консерви за температури 100 °С не менше 40–60 хв і герметично запакувати; найменше здуття кришки — причина для категоричної відмови від уживання в їжу вмісту цієї банки;
  • рибу перед засолом у домашніх умовах необхідно очистити від нутрощів, ретельно промити зовнішню та внутрішню поверхні;
  • гриби не рекомендується консервувати у герметично закритих банках у домашніх умовах, оскільки їх складно повністю очистити від мікрочастинок ґрунту.

Центр громадського здоров’я МОЗ України закликає українців відповідально ставитися до свого здоров’я і не споживати в’ялену, солену та консервовану рибу, консерви або вироби з м’яса без належної термообробки.

Лікування ботулізму

В Україні наявні високоякісні антитоксини канадського виробництва, які використовують для негайного лікування ботулізму.

Порядок отримання протиботулінічної сироватки та дій органів місцевого самоврядування щодо локалізації осередку отруєння і недопущення його поширення.

Інші новини