Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
ЦГЗ розподілив 2500 курсів доконтактої профілактики ВІЛ у лікарні по всій Україні
13.09.2019
16:26

ЦГЗ розподілив 2 500 курсів доконтактої профілактики ВІЛ у лікарні по всій Україні

Попит на доконтактну профілактику (PrEP) зростає - 300 додаткових курсів найближчим часом буде доставлено в лікарні, які виконали план по набору клієнтів.

Про це в рамках XII Національної ЛГБТІ-конференції України повідомив Віталій Андрес, фахівець Центру громадського здоров’я України, який курує програму PrEP.

В рамках конференції, ЦГЗ мав свою окрему сесію, яка стосується найактуальніших питань захисту здоров’я та профілактики ВІЛ. Вона була присвячена доконтактній профілактиці PrEP.

PrEP захищає людину від зараження ВІЛ і дозволяє вберегти здоров’я. Прийом профілактики рекомендовано людям з ризикованою поведінкою, а саме:

  • чоловікам, що мають секс з чоловіками;

  • людям, що знаходяться у дискордантних парах (один партнер - ВІЛ позитивний, інший - ні);

  • людям, що мають часті незахищені статеві стосунки з різними партнерами;

  • працівникам та працівницям комерційного сексу.

«Доконтактна профілактика рекомендована людям, які у певні моменти життя мають високий рівень ризику зараження ВІЛ» — зазначила Ірина Гришаєва, завідувачка відділу координації програм лікування ВІЛ Центру громадського здоров’я України.

PrEP надається безкоштовно, головне - виявити бажання і звернутися до закладу охорони здоров’я. Зацікавленій людині потрібно буде отримати консультацію лікаря, оцінити ризик зараження, зробити тест на ВІЛ та інші необхідні аналізи за призначенням лікаря. Протипоказанням до PrEP є ВІЛ-позитивний статус. У цьому випадку людині необхідно розпочати прийом трьохкомпонентної антиретровірусної терапії.

Існують декілька схем прийому препарату. Єдина рекомендована в Україні, найбільш надійна - це щоденний прийом однієї пігулки протягом терміну, коли у людини є ризик зараження ВІЛ. Цей термін визначається самою людиною відповідно до її потреб - це може бути декілька місяців, рік чи більше. Щоденний прийом PrEP захищає від зараження з вірогідністю 99%.

Менш надійна схема має 86% гарантії та діє тільки для чоловіків, що мають секс з чоловіками (не рекомендована в Україні). Це прийом профілактики “на вимогу” - людина застосовує її, коли передбачає, що найближчим часом матиме ризикову поведінку. Дві пігулки потрібно прийняти у проміжок від 2 до 24 годин до незахищеного контакту, а потім ще по одній пігулці через 24 і 48 годин після прийому першої дози.

Дізнатися про доконтактну профілактику PrEP більше можна за посиланням: http://bit.ly/2lTtoMR.

Для того, щоб отримати PrEP необхідно звернутися в обласний або міський СНІД-центр. Адресу найближчого центру, який видає доконтактну профілактику можна дізнатися зателефонувавши на гарячу лінію з питань ВІЛ/СНІДу: 0-800-500-451 (дзвінки безкоштовні).

Інші новини