Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Чому ми сьогодні говоримо про сексуальне здоров’я?
04.09.2018
17:30

Чому ми сьогодні говоримо про сексуальне здоров’я?

Всесвітня асоціація сексуального здоров'я (WAS), яка працює з 1978 р. і об’єднує тисячі регіональних, національних та міжнародних лікарів-сексологів більш ніж 50 країн світу, в 2010 році оголосила 4 вересня Міжнародним днем сексуального здоров'я.

У 1977 році на нараді експертів Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) було прийнято наступне визначення: сексуальне здоров'я – це комплекс соматичних, емоційних, інтелектуальних і соціальних аспектів життя людини, що позитивно збагачують особистість, підвищують комунікабельність людини та її здатність до любові. Це стан фізичного, психічного і соціального благополуччя, пов'язаного з сексуальністю. Це позитивний і поважний підхід до сексуальності і сексуальних відносин з партнером, а також можливість отримувати самому та приносити задоволення партнеру, це безпечний секс, вільний від примусу, дискримінації та насильства.

Сексуальне здоров’я дуже тісно повʼязане з репродуктивним, можливістю людини зачати, виносити і народити здорову дитину.

Сексуальність і сексуальний досвід є частиною життя кожної людини, але на різних її етапах вони пов'язані з різними потребами і несуть в собі різний зміст.

Дуже важливо, щоб підтримка в питаннях сексуального здоров'я була доступна всім, включаючи маргінальні верстви населення. Це означає не тільки передачу молодим людям знань, навичок і уявлення про справжні цінності, а й забезпечення доступу для всіх вікових груп (починаючи з підлітків) до інформації, заснованої на фактах, і до медико-санітарних послуг.

У поняття «сексуальне здоров'я» входять:

  • здатність до насолоди і контролю сексуальної і дітородної поведінки відповідно до норм соціальної й особистої етики;
  • свобода від страху, почуття сорому і провини, хибних уявлень та інших психологічних факторів, що пригнічують сексуальну реакцію і порушують сексуальні взаємини;
  • відсутність органічних розладів, захворювань і станів, що заважають здійсненню сексуальної і дітородної функцій.

«Сексуальність» людини виконує 3 основні функції:

  • прокреативну (репродуктивну),
  • рекреативну (розслаблюючу, гедонічну)
  • комунікативну.

Сексуальне здоров’я включає широкий спектр питань, пов'язаних зі здоров'ям загалом, зокрема, планування сім'ї; охорону здоров'я матері та новонародженого; профілактику, діагностику і лікування захворювань, що передаються статевим шляхом (ІПСШ), в тому числі ВІЛ; охорону сексуального і репродуктивного здоров’я підлітків; скринінг на наявність раку шийки матки; попередження і лікування безпліддя, екстренну контрацепцію.

Факти, які змушують замислитись

  • Більшість підлітків в Європейському регіоні ВООЗ вперше вступають в інтимні стосунки в 17 років. Результати останнього дослідження «Поведінка у випадку охорони здоров'я у старших школярів» (HBSC) в червні 2005 р. показують, що в віці 15 років 24% дівчаток і 30% хлопчиків сказали, що вже мали досвід сексуальних контактів.

Дослідження «Поведінка дітей шкільного віку у сфері охорони здоров'я» в Європейському регіоні ВООЗ показало, що 21% підлітків у віці 15 років сексуально активні, причому багато піддаються ризику ІПСШ або незапланованої вагітності, оскільки не користуються презервативами або іншими ефективними методами контролю народжуваності.

  • Використання контрацептивів сильно варіює серед молодих людей в Європі. Відповідно до дослідження HBSC 2005-2006 років, найбільш високий рівень використання презервативів показали опитування хлопчиків у Греції (91%) і Швейцарії (89%), а найнижчий рівень – у Словаччині (65%) і Швеції (69%).

Оральні контрацептиви використовуються значно частіше в країнах Західної, ніж в країнах Східної Європи.

  • У низці країн небезпечні аборти обумовлюють до 20% випадків смерті під час вагітності, причому, за оцінками, в державах-членах у Центральній і Східній Європі рівень поширеності абортів найвищий у світі.
  • За останні 10 років кількість випадків хламідіозу надзвичайно зросла, непропорційно високо зачіпаючи молодих людей, хоча частково це є наслідком підвищення рівня діагностики та точності.
  • Незважаючи на значний прогрес в області скринінгу і вакцинації, рак шийки матки продовжує займати друге місце серед найбільш поширених онкологічних захворювань у жінок віком від 15 до 44 років, і в Європейському регіоні від раку шийки матки щорічно вмирає понад 28 000 жінок.
  • В Європі кожна шоста подружня пара схильна до небажаного безпліддя.

Якщо вартість лікування частково покривається соціальними системами, пацієнти звертаються за лікуванням на ранньому етапі, що підвищує його ефективність. Однак у тих випадках, коли витрати лягають переважно на сім'ю, лікування відкладається, а його ефективність знижується.

  • Показник незадоволених потреб у послугах планування сім'ї за найостанніший рік, за який наявні відомості, коливається в державах-членах в Європейському регіоні ВООЗ в діапазоні від 5% до майже 23%.
  • Багато людей у Європейському регіоні ВООЗ, як і раніше, відчувають нестачу інформації з таких питань як сексуальність, планування сім'ї, вагітність і пологи, ІПСШ, безпліддя, профілактика раку шийки матки і менопауза.

Цікаві дані

  • У підлітків негативне сприйняття власного тіла, наприклад, наявність надлишкової маси тіла, може бути пов'язано з більш небезпечною сексуальною поведінкою.
  • Ожиріння в підлітковому віці асоційоване з підвищеним ризиком безпліддя і раку матки на більш пізніх етапах життя.
  • Деякі неінфекційні захворювання можуть піддавати здоров'я неприпустимому ризику в разі застосування того чи іншого методу контрацепції.
  • Такі неінфекційні захворювання як цукровий діабет, серцево-судинні захворювання і хронічні захворювання органів дихання підвищують ризик несприятливого результату для матері і плоду, так само як і чотири загальних фактори ризику (вживання тютюну, недостатня фізична активність, нездоровий раціон харчування і шкідливе вживання алкоголю).

 

Більше інформації за посиланнями:

http://www.who.int/ru/news-room/fact-sheets/detail/family-planning-contraception

http://www.euro.who.int/__data/assets/pdf_file/0010/147997/en72r.pdf

www.coe.int/uk/web/compass/health

http://www.euro.who.int/__data/assets/pdf_file/0006/364947/sexual-reproductive-health-rus.pdf

Інші новини