Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
День менструальної гігієни: чому ми маємо припинити соромитися цих слів
28.05.2022
15:53

День менструальної гігієни: чому ми маємо припинити соромитися цих слів

28 травня — День менструальної гігієни! Його мета привернути увагу для адекватного ставлення до природного процесу жіночого здоров’я, а також до доступу засобів для менструальної гігієни у світі.

Менструація — біологічний процес, який був, є й буде з нами впродовж усього життя людства, адже завдяки йому ми з’являємося на світ. У період менструації в жінки з’являються вагінальні виділення, що містять слизову оболонку ендометрію та певну кількість крові.

Проте навіть саме слово «місячні» досить стигматизоване й замовчуване в побуті й медіа. А тенденція придумувати для процесу менструації метафоричні назви, як от «критичні дні» чи «небажані гості» ще розповсюджена в українському суспільстві.

Дівчата-підлітки стикаються зі стигмою, булінгом у школі й публічних місцях під час менструації. За даними UNICEF жінки й дівчата можуть не дотримуватися менструального здоровʼя та гігієни через гендерну нерівність, дискримінаційні соціальні норми, культурні табу, бідність і брак базових послуг.

Це тягне за собою вплив на психічне здоровʼя: стрес і сором. Окрім ментальних наслідків, неправильна гігієна спричиняє інфікування статевих органів.

В Україні такі засоби, як прокладки, тампони та менструальні чаші жінки купують власним коштом.  Від початку широкомасштабної війни українки переживають менструації ще в бомбосховищах. Ми писали детальніше, як підготуватися до цього й на чому зосередитись. В областях, де ведуться активні бойові дії, жіночих гігієнічних засобів для менструації може не бути в наявності, тому їх доставляють гуманітарним вантажем.

Увесь світ із захватом спостерігає за сміливістю наших жінок. Хіба після такого можна соромити нас за те, якою є наша природа?

Менструальний цикл і чому за ним треба стежити

Зазвичай менструація починається у дівчат 11–15 років і триває в середньому до 50 років. Частіше за все повторюється кожні 28 днів, але з урахуванням особливостей кожного організму тривалість циклу може коливатися від 21 до 35 днів. Менструація триває від 3 до 8 днів. Під час менструації жінка втрачає 30–40 мл крові, найбільш рясні виділення бувають у перші 2 дні.

Кожній жінці необхідно обов’язково відстежувати регулярність менструального циклу, тривалість і характер виділень. Якщо помічаєте зміни, то це не обов’язково означає наявність проблеми, але запланувати  візит до лікаря можна.

Кровотеча між менструаціями, після сексу або  після менопаузи, так само як і відсутність менструації — це сигнали про необхідність невідкладного звернення до лікаря. Відстежувати менструацію можна за допомогою звичайного календаря або застосунків на смартфоні.

Менструальна гігієна

Цих простих правил варто дотримуватися кожній жінці:

  • Прокладки, тампони чи інші засоби гігієни потрібно змінювати кожні 3–4 години, навіть якщо вони не заповнені.
  • Перед тим, як змінити засіб гігієни, й опісля потрібно ретельно помити руки з милом.
  • Варто 2–3 рази на день дотримуватись чистоти зовнішніх статевих органів, особливо перед зміною засобу менструальної гігієни й обов’язково — перед сном. Душ підходить для цього значно краще, ніж ванна. Також необхідно регулярно змінювати рушник.
  • Щоденної гігієни потребують саме зовнішні статеві органи: лобок, великі й малі статеві губи, залози перед входом до піхви, бартолінові залози та клітор.
  • Вагіна не потребує щоденного очищення. Мило, гелі для душу, спринцювання взагалі не бажані при повсякденному догляді, оскільки вони знищують корисну мікрофлору органу і порушують баланс рН.

Менструальний біль

Менструальний біль альгодисменорея — поширене явище, що проявляється як біль у нижній частині живота, який часто супроводжується й такими симптомами як пітливість, головний біль, нудота, блювота, діарея та тремор до або під час менструації  За різними даними, з цією проблемою стикаються від 45% до 95% усіх жінок репродуктивного віку.

За призначенням лікаря можна приймати знеболювальні або нестероїдні протизапальні препарати в найбільш болісні дні. У випадку, коли нестероїдні протизапальні препарати не допомагають, гінеколог може призначити гормональні ліки. Самолікування гормональними препаратами не дозволяється.

Чи шкодить фізична активність під час менструації?

Зазвичай менструація зовсім не привід відмовлятися від фізичної активності. Навіть навпаки: легкі вправи, йога, прогулянки допоможуть почуватися краще та зменшити менструальний біль. Проте якщо біль сильний, виділення дуже рясні, то краще відкладіть спорт і зверніться до лікаря. Також варто зменшити навантаження на прес і спину, відмовитися від стрибків і скручувань, перевернутих поз у йозі.

Особливості харчування

У цей період жінкам бажано їсти продукти із вмістом заліза, адже через кровотечу запаси заліза в організмі зменшуються. Також варто додати продукти з вмістом калію та магнію для кращого режиму сну та попередження стресу. Їжте збалансовано: сочевицю, крупи, бобові, горіхи, рибу, фрукти, зелені листові овочі, а також пийте достатньо води.

Буклет із чесною й достовірною інформацією про менструальне здоров’я та гігієну для дівчат

Поширені запитання про менструацію та менструальну гігієну

Дивіться також М-канал від ЮНІСЕФ на YouTube: https://bit.ly/3dt2uC

Інші новини