Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
День сім’ї: на що потрібно звернути увагу, щоб бути здоровими
15.05.2018
14:40

День сім’ї: на що потрібно звернути увагу, щоб бути здоровими

15 травня разом із усім світом українці відзначають День сім’ї. В сімейному колі дитина вперше дізнається про повагу, любов, підтримку. Родина закладає і перші навички здорового способу життя, які людина часто наслідує протягом усього життя, передає своїм дітям.

Більшість дорослого населення України оцінюють стан свого здоров’я як задовільний та вважають, що їхній спосіб життя цілком здоровий. Однак статистика говорить про зворотнє: неінфекційні захворювання є основними причинами смертності в Україні (86% смертей в Україні відбувається внаслідок неінфекційних захворювань).

Незнання про ці факти, неусвідомлення власних помилок призводить до проблем зі здоров’ям у цілих поколінь українців. Цього дня ми хочемо привернути увагу до чотирьох аспектів, що впливають на фізичний стан людини та визначають поведінку, пов’язану зі здоров’ям.

  1. Протидія палінню

Вживання тютюну – одна із основних причин неінфекційних захворювань та передчасних смертей. Щорічно від захворювань, викликаних курінням, помирає 85 тисяч українців: саме серед курців спостерігається найбільший відсоток захворюваності та смертності від серцево-судинних захворювань, захворювань дихальних шляхів,  онкопатології тощо.

Щоденними курцями є 20,1% (або 7,2 мільйони) дорослих українців. Серед чоловіків курців у 5 разів більше, ніж серед жінок.

І хоча поширеність куріння серед молодих людей віком 18-30 років протягом чотирьох останніх років зменшилася на 28%, але молодь, як правило, не усвідомлює ризики, пов’язані з електронними сигаретами.

Що потрібно знати?

  • Кинути курити – це найкраще рішення для вашого здоров’я, в цьому вам допоможе сервіс із надання допомоги у припиненні куріння http://stopsmoking.org.ua;
  • Пам’ятайте, що пасивне куріння шкідливе;
  • Курці помирають на 16 років раніше за некурців;
  • Жінки, які курять, руйнують не лише своє здоров’я, але й здоров’я власних/майбутніх дітей;
  • Куріння електронних сигарет та кальянівнебезпечний експеримент із власним здоров’ям.
  1. Протидія зловживанню алкоголем

Вживання алкоголю шкідливо для серцево-судинної системи,  викликає гіпертонію та збільшує ризики інсультів; з алкоголем пов’язують вісім різних видів раку та такі захворювання, як цироз печінки, гепатит, панкреатит. Як і тютюн, алкоголь спричиняє залежність. Неконтрольоване споживання алкогольних напоїв відіграє провідну роль у сімейних проблемах, є причиною нещасних випадків, травматизмі, насильства, вбивств, самогубств та ДТП.


З результатами Європейського опитування учнів щодо вживання алкоголю та інших наркотичних речовин (ESPAD), 83,4% підлітків в Україні мають досвід вживання алкогольних напоїв. У віці 15 років цей показник складає 78,4%, а у віці 16-ти та 17-ти років наближується до 85%. Суттєвою проблемою є доступність алкоголю для дітей: 34,5% учнів вказали на те, що їм «легко» або «дуже легко» придбати алкогольні напої. Найбільш доступними виявились слабоалкогольні напої та пиво.

Що потрібно знати?

  • Протидією зловживанню алкоголем є уставлені поведінкові норми, уявлення та соціальні звички;
  • Важливо виховувати культуру споживання алкоголю самим та навчати цього молодь;
  • Алкоголь не є ознакою мужності чи патріотизму – вам не потрібно доводити щось кількістю випитого алкоголю;
  • Дружба не вимірюється кількістю келихів;
  • Керування транспортним засобом під впливом будь-якої дози алкоголю неприпустиме.
  1. Здорове харчування

Більше половини дорослого населення України має надмірну вагу або ожиріння. Майже 1/4 жінок хворіє на ожиріння, а інші 28,7% мають надмірну вагу, тоді як 13,5% чоловіків хворі на ожиріння, а 36,1% мають надмірну вагу.

Дорослим людям, які мають надмірну вагу або хворіють на ожиріння, загрожують гіпертонія, діабет, серцево-судинні хвороби, психосоціальні проблеми і деякі типи раку. Ці ризики зростають із зростанням індексу маси тіла і знижуються при втраті ваги.

Надмірне споживання оброблених продуктів і страв з високим вмістом цукру, солі та жиру з одночасним низьким рівнем споживання натуральних продуктів (овочів, фруктів, цільних злаків, горіхів, молочних та кисломолочних продуктів, яєць, м’яса і риби) стає все більш поширеним серед дітей та підлітків в Україні.

Що потрібно знати?

  • Не перевищуйте кількість калорій з їжею для задоволення потреб в енергії та основних харчових речовинах, що відповідає вашому віку, статі та способу життя;
  • Скоротіть сумарне споживання жирів до менш ніж 30% сумарної енергії: це  попередить нездоровий набір ваги;
  • Денна кількість вільних цукрів не повинна перевищувати 10% сумарної енергії. Не споживайте газовані особливо солодкі напої: найкраща рідина – вода;
  • Споживайте щодня не менше 400 г (5 порцій) фруктів і овочів на день. Уникайте крохмалистих овочів;
  • Не досолюйте їжу: норма солі для дорослої людини – 5 грамів (трохи менше чайної ложки) на день. Сюди входить і та сіль, що вже міститься в м’ясі, рибі тощо.
  1. Фізична активність

За даними досліджень, один з десяти українців – веде малорухомий спосіб життя. Зокрема, високі показники (11%) малорухомого способу життя спостерігаються серед людей віком 18-29 років. Жінки рухаються менше, ніж чоловіки.

Лише 3% українців мають високий рівень фізичної активності (не менше 4-5 занять на тиждень тривалістю кожного заняття не менше 30 хвилин) і 6% – середній рівень (2-3 заняття на тиждень). Для більшої частини дорослого населення характерною є гіпокінезія.  

Популярність малорухомого способу проведення дозвілля зростає і серед дітей.

Що потрібно знати?

  • Фізична активність – це будь-яка активність, що пришвидшує серцебиття і робить дихання важчим;
  • Діти та підлітки повинні займатися фізичною активністю принаймні 60 хвилин на день. Мінімальна норма дорослої людини – 3-4 рази на тиждень протягом 30-40 хвилин;
  • Регулярна фізична активність є профілактикою серцево-судинних захворювань, неінфекційних хвороб, зменшує вплив стресу на нервову систему, запобігає депресії, затримує розвиток хвороби Альцгеймера та інших форм деменції.

Пам’ятайте: від дотримання здорового способу життя залежить благополуччя вашої родини! І будьте здорові!

Інші новини