Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Досвід Агенції громадського здоров’я Франції використають в Україні — Володимир Курпіта
17.12.2018
13:30

Досвід Агенції громадського здоров’я Франції використають в Україні — Володимир Курпіта

Досвід Агенції громадського здоров’я Франції (Santé publique France, SpF) буде використано під час створення регіональних центрів громадського здоров’я України та реорганізації лабораторної мережі. Про це заявив генеральний директор Центру громадського здоров’я МОЗ України Володимир Курпіта після візиту до SpF у складі української делегації на чолі із заступником міністра охорони здоров’я з питань європейської інтеграції Ольгою Стефанишиною.

«Santé publique France є головною державною агенцією республіки, що впроваджує основні заходи у сфері захисту населення від хвороб, запобігання захворюванням та промоції здоров’я. Агенція є потужним науковим та експертним хабом, послуги якого активно використовує Міністерство охорони здоров’я Франції для прийняття рішень про управління галуззю. Ми прагнемо використати найкращий досвід наших партнерів із Франції задля створення регіональних центрів громадського здоров’я України та реорганізації нашої лабораторної мережі», — повідомив Володимир Курпіта.

У рамках візиту було організовано кілька зустрічей із представниками Міністерства солідарності та здоров’я, Національної агенції громадського здоров’я Франції, Регіональної агенції з питань охорони здоров’я Бретані та Школи громадського здоров’я у місті Ренн.

Українська делегація ознайомила французьких колег із перебігом реформи в сфері охорони здоров’я, зокрема — досягненнями та викликами перед нашою країною. Відтак було презентовано та обговорено структуру Міністерства солідарності та здоров’я Франції, підпорядкованих йому організацій, взаємодію міністерства з агенціями та державними установами сфери громадського здоров’я, систему надання послуг на регіональному рівні, а також Національну стратегію у сфері охорони здоров’я, Національний план з питань громадського здоров’я та план із протидії неінфекційним захворюванням.

Цікаво, що у складі агенцій як на загальнонаціональному, так і на регіональному рівнях відсутні лабораторії. Лабораторні послуги закуповують раз на п’ять років, зараз SpF має угоди з мережею із 46 національних референс-лабораторій. Водночас на регіональному рівні додатково працюють невеликі команди епідеміологів (залежно від регіону, це групи від 4 до 11 співробітників), які забезпечують надійний зв’язок із центром та є співробітниками Національного агентства громадського здоров’я.

Інші новини