Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Експерти ЦГЗ здійснили візит до Дніпровського ЦКПХ з питань боротьби з антимікробною резистентністю
20.03.2023
10:49

Експерти ЦГЗ здійснили візит до Дніпровського ЦКПХ з питань боротьби з антимікробною резистентністю

Необхідність впровадження заходів з профілактики інфекцій та інфекційного контролю в закладах охорони здоров’я українські медики зрозуміли під час пандемії COVID-19. Проте наше сьогодення  зіштовхнулось ще з однією глобальною й подеколи більш небезпечною загрозою – антимікробною резистентністю. Повномасштабна війна стала причиною широкого поширення таких збудників серед пацієнтів лікарень.

Візит до Дніпровського ЦКПХ невипадковий, саме вони стоять на передовій боротьби з поширенням антимікробної резистентності в Україні. Вони першими розпочали впровадження посиленого епідеміологічного нагляду за збудниками з антимікробною резистентністю, що викликають гнійні ураження у поранених.

16 березня 2023 року фахівці установ, серед яких був і Роман Колесник, завідувач відділу антимікробної резистентності та інфекційного контролю ЦГЗ, активно обговорювали важливість  залучення лабораторії для ідентифікації збудника, адже без проведення таких досліджень лікарі клінічних спеціальностей не знають етіологію захворювання, тому не можуть якісно визначити підходи до лікування пацієнта, а спеціалісти з протидії поширенню збудників з резистентністю не здатні оцінити ефективність впроваджуваних заходів. Серед іншого проговорили проблемні питання і перешкоди на шляху впровадження посиленого епіднагляду, а також означені результати проведеної роботи, які вже використовуються для покращення якості надання медичної допомоги пораненим не лише в шпиталях Дніпропетровської області, а й в Україні в цілому.

«За даними міжнародних досліджень та відповідно до отриманого досвіду під час впровадження заходів з протидії поширенню коронавірусній хворобі в Україні зрозуміло, що виключно мультидисциплінарний підхід дозволяє вирішувати складні завдання в сфері протидії поширенню збудників інфекційних хвороб. Лише плідна співпраця бактеріологів, епідеміологів, клінічних фармацевтів, спеціалістів з інфекційного контролю та лікарів клінічних спеціальностей дозволить зупинити розповсюдження інфекційних агентів з резистентністю серед пацієнтів. Досвід Дніпровського ЦКПХ підтверджує ефективність такої взаємодії та надає приклад для реалізації в інших регіонах», – зазначив Роман Колесник на зустрічі з колективом Дніпровського ЦКПХ.

Інші новини