Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Кір не відступає. Єдиний надійний захист — вакцинація
16.09.2019
12:11

Кір не відступає. Єдиний надійний захист — вакцинація

За оперативними даними Центру громадського здоров’я України, протягом 37-го тижня 2019 р. на кір захворіли 104 людини — 64 дорослих і 40 дітей. Щеплення — єдиний надійний захист від кору, особливо якщо у вашому регіоні зафіксовано спалах захворюваності.

Восени захворюваність на кір зазвичай зростає через збільшення тривалості перебування людей в колективах порівняно з літнім сезоном. Особливо це стосується дітей, тому важливо зробити щеплення дитині якомога швидше.

Центр громадського здоров’я України нагадує: нещодавно помер 5-річний хлопчик, який не був вакцинований через протипоказання, та не зміг подолати кір. У сім’ї померлого спершу захворів його старший брат, який також не був вакцинований, хоча не мав жодних протипоказань.

Із 5 до 12 вересня найбільше нових випадків кору зареєстровано у м. Київ (14 хворих: 9 дорослих та 5 дітей), Дніпропетровській (9: 3 дорослих і 6 дітей), Одеській (9: 5 дорослих та 4 дитини), Вінницькій (8: 6 дорослих і 2 дитини) та Київській (8 дорослих) областях. 

Дані щодо захворюваності на кір у кожному регіоні з початку року станом на 12 вересня 2019 р. можна побачити за посиланням.

З початку року (з 28 грудня 2018 р. до 12 вересня 2019 р.) на кір захворіли 57 824 людей — 27 402 дорослих і 30 422 дітей, від ускладнень кору померли 19 людей. Протягом спалаху, з літа 2017 р., на кір захворіли більше 115 000 людей, 40 з яких померли.

Міністерство охорони здоров’я України разом із Центром громадського здоров’я закликають регіони проводити спецоперації з подолання спалаху кору. 

Для надійного захисту від хвороби усі діти мають вчасно отримати як першу, так і другу дозу вакцини проти кору. Міністерство охорони здоров’я закликає всіх дотримуватися Календаря профілактичних щеплень і якомога швидше надолужити, якщо пропустили планову вакцинацію.

МОЗ України надає можливість безоплатно вакцинуватися і дітям, і дорослим: вікові обмеження на безоплатну вакцинацію від кору скасовано. Також можна вакцинувати немовлят віком від 6 місяців, для яких кір особливо небезпечний. Крім того, щеплення мають отримати діти, чиї батьки брали фальшиву довідку про вакцинацію.

Усі регіони забезпечено вакцинами КПК (проти кору, паротиту і краснухи) виробництва Бельгії та США. Перевірити кількість вакцин у вашій області можна у таблиці. Якщо у кабінеті щеплень кажуть, що вакцини немає, зверніться до головного лікаря медзакладу для з’ясування причини. Якщо головний лікар не може надати необхідну інформацію, зверніться у департамент/управління охорони здоров’я у вашій області.

Кір — надзвичайно заразне інфекційне захворювання, що передається від хворої людини до здорової повітряно-крапельним шляхом, тобто під час чхання, кашлю або розмови хворого. Вірус кору здатен жити в повітрі та на поверхнях до двох годин після того, як хвора людина залишила приміщення. Дев’ять із десяти невакцинованих людей, що контактують із хворим, будуть заражені. Захворювання на кір може мати тяжкий перебіг і призвести до серйозних ускладнень — пневмонії, вушної інфекції, запалення мозку (енцефаліту) тощо, а також до інвалідності та смерті. Специфічного лікування від кору немає. Єдиний спосіб запобігти ускладненням і смерті від кору — вакцинація. Діти й дорослі, які не отримали профілактичне щеплення, перебувають у зоні ризику.

Докладно про кір та вакцинацію проти кору: https://bit.ly/2Dok6Qh.

Інші новини