Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
МОЗ закликає обласні департаменти охорони здоров’я посилити заходи протидії кору
11.04.2019
15:38

МОЗ закликає обласні департаменти охорони здоров’я посилити заходи протидії кору

Міністерство охорони здоров’я України закликає західні області запозичити успішний досвід проведення спецоперації проти кору та зупинити зростання захворюваності. Про це йшлося на зустрічі представників міністерства, Центра громадського здоров’я і департаментів охорони здоров’я, а також освіти Рівненської, Закарпатської, Тернопільської, Івано-Франківської та Чернівецької областей.

«Львівська спецоперація, проведена на початку року, дала результат — було вакциновано майже 27 000 дітей, регіон стрімко втратив своє лідерство по захворюваності на кір. Ми закликаємо й інші регіони розпочати активні дії, аби зупинити спалах кору. Міністерство готове надати всю підтримку, але найголовніше вже зроблено — нині дефіциту вакцин проти кору в Україні не існує. Всі регіони забезпечені якісними, ефективними вакцинами КПК», — зазначила заступниця міністра охорони здоров’я України Ольга Стефанишина.

Саме західні області лідирують за кількістю захворілих на кір у 2018–2019 рр. Причина — велика кількість дітей, які пропустили щеплення в минулому.

«Для нас дуже важлива співпраця медиків та освітян, адже можливість вакцинувати дітей безпосередньо у школах значно сприяє якісній верифікації даних, комунікації з батьками та самому процесу імунізації дітей», — наголосив генеральний директор ЦГЗ Володимир Курпіта.

З початку року (з 28 грудня 2018 р. до 4 квітня 2019 р.) на кір захворіло 37 328 людей — 17 016 дорослих і 20 312 дітей, а від ускладнень померло 14 людей.

Для надійного захисту від недуги усі діти мають вчасно отримати як першу, так і другу дозу вакцини проти кору. Міністерство охорони здоров’я закликає всіх дотримуватися Календаря щеплень і якомога швидше надолужити щеплення, якщо пропустили планову вакцинацію.

Вакцинуватися за Календарем і надолужити пропущені щеплення можуть безоплатно усі діти до 18 років (навіть ті, які мають фальшиву довідку про щеплення, але насправді не були вакциновані), а також дорослі з груп ризику — військові, учасники ООС, студенти, освітяни й медики.

Усі регіони забезпечено вакцинами КПК (проти кору, паротиту і краснухи) виробництва Бельгії та США: станом на 4 квітня в Україні було 1 094 415 доз.

Інші новини