Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Кожна десята смерть від хвороб серця спричинена курінням
31.05.2018
16:20

Кожна десята смерть від хвороб серця спричинена курінням

31 травня з нагоди Світового дня без тютюну відбувся брифінг, присвячений актуальним проблемам боротьби з курінням.

З 2010 року поширеність куріння в Україні зменшилась на 20%. Водночас, досі щороку 85 тисяч українців помирають від хвороб, спричинених курінням. Куріння є одним із ключових факторів ризику розвитку ішемічної хвороби серця, інсульту і хвороби периферичних судин. Саме тому цього року темою Світового дня без тютюну є боротьба з серцево-судинними захворюваннями.

В Україні щоденними курцями є 35,9% чоловіків та 7,0% жінок. Загалом щоденно курить 7,2 млн дорослих українців.

“Куріння – це не просто звичка, це залежність і ставитися до неї треба вкрай серйозно. Від куріння страждають не лише самі курці, а і всі, хто їх оточує, адже пасивне куріння так само небезпечне для тих, його вдихає, як і для курців. Із півмільйона щорічних смертей від серцево-судинних захворювань, 12% (понад 50 тисяч) – є прямим наслідком вживання тютюну. Але цим смертям можна запобігти та зберегти людям життя. Центр громадського здоров’я підтримує усі ініціативи, що сприяють здоровому способу життя та запобігають курінню”, - сказав Володимир Курпіта, генеральний директор Центру громадського здоров’я МОЗ України.

Досвід України підтверджує, що законодавчі обмеження є дієвими механізмами боротьби з тютюном. Так, завдяки забороні реклами сигарет, забороні куріння в громадський місцях та місцях спільного користування, друку на пачках сигарет попереджень про небезпеку куріння та збільшенню вартості сигарет, поширеність куріння в Україні зменшилась на 20% з 2010 до 2017 року. Проте досі 23% дорослих українців та 13,5% підлітків 13-15 років вживають тютюнові вироби.

“Останні законодавчі зміни, які стосувались нецінових механізмів боротьби з тютюном, були реалізовані ще в 2012 році. За цей час тютюнова індустрія створила нові виклики та загрози для громадського здоров’я. Наприклад, широкої популярності набули електронні сигарети, які жодним чином не регулюються і доступні для продажу навіть дітям. Тому ми закликаємо народних депутатів прийняти антитютюнові законопроекти №2820 та №4030а, щоб захистити дітей від приманок тютюновиків”,- розповіла Лілія Олефір, виконавчий директор ГО “Життя”.

Уже понад три роки у Верховній раді не приймають антитютюнові законопроекти №2820 та №4030а, що покликані захистити українців, зокрема молодь та дітей, від згубного впливу тютюну. Так, законопроект №2820, відповідно до Директиви 2014/40/ЄС, пропонує заборонити використання ароматизаторів у сигаретах, збільшити графічні попередження про шкоду куріння на пачках сигарет та друкувати їх з обох боків пачки, зобов’язати виробників тютюнових виробів звітувати про склад продукції та її вплив на здоров’я людини, заборонити продавати електронні сигарети неповнолітнім,  встановити чіткі вимоги до вмісту й маркування цих пристроїв та рідин з нікотином, а також заборонити рекламу тютюну в інтернеті. Законопроект №4030а вводить обмеження в сфері  тютюнового маркетингу - забороняє розміщувати сигарети на відкритих вітринах магазинів, сприяє покращенню захисту  людей від тютюнового диму в громадських місцях.

“Задля збереження здоров’я українців варто також надавати фахову допомогу курцям щодо відмови від куріння. Саме тому в Україні діє професійний сервіс із відмови від куріння. Кинути курити – це дуже правильне рішення, адже протягом 2-х років після відмови від тютюну значно зменшується ризик ішемічної хвороби серця. А через 15 років ризик серцево-судинних захворювань знижується до рівня некурця”, - зазначив Отто Стойка, головний лікар Київського міського центру здоров’я.

Безкоштовну і конфіденційну консультацію можна отримати на гарячій лінії «Я кидаю курити» за номером 0-800-50-55-60 або на сайті: www.stopsmoking.org.ua.

Інші новини