Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Круглий стіл з нагоди річниці Парламентської платформи боротьби з ТБ
09.11.2018
14:00

Круглий стіл з нагоди річниці Парламентської платформи боротьби з ТБ

6 листопада у Верховній Раді відбувся круглий стіл з нагоди першої річниці діяльності Парламентської платформи боротьби з ТБ.

Участь у засіданні взяли представники Міністерства охорони здоров’я України, Центру громадського здоров’я МОЗ України, МБО «Альянс громадського здоров’я», Партнерства «Зупинимо туберкульоз. Україна», БО «TB People Ukraine», TB Europe Coalition, ГО «Інфекційний контроль в Україні», ВБО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ», ПРООН в Україні та інших організацій, а також люди, яких торкнулася проблема ТБ.

У рамках заходу було презентовано результати річної діяльності Платформи та визначено подальші спільні кроки.

У вступній промові голова цього міжфракційного об’єднання Сергій Кіраль подякував представникам державних та громадських організацій і пацієнтам за їхню активну роботу задля подолання епідемії та висловив сподівання, що сьогоднішнє обговорення найактуальніших питань у сфері ТБ слугуватиме основою для подальших стратегічних рішень та спільних кроків.

За рік своєї діяльності Платформа досягла значного прогресу, зокрема:

  • брала активну участь у підготовці України до участі в Нараді високого рівня ООН з питань ТБ;
  • сприяла ухваленню Резолюції ПАРЄ із чіткими рекомендаціями щодо подолання ТБ в Європейському регіоні;
  • тісно співпрацює з міжнародним рухом парламентарів Global TB Caucus;
  • організувала низку масштабних міжсекторальних публічних заходів із протидії ТБ.

На сьогодні ініціативу підтримали 47 депутатів ВРУ. За словами організаторів Платформи, цей рік є вирішальним у боротьбі з недугою і в Україні, і в усьому регіоні СЄЦА, і на глобальному рівні. Ухвалення Резолюції ПАРЄ № 2219 за доповіддю Сергія Кіраля «Стійкий до лікування ТБ в Європі» та Політичної декларації Наради високого рівня Генасамблеї ООН із питань туберкульозу стали передумовами рішучої відповіді світу на загрозу ТБ.

Від ЦГЗ участь у круглому столі брала Яна Терлеєва, котра очолює відділ координації програм лікування ТБ. Наша колега, зокрема, оприлюднила позицію Центру щодо політичної декларації, ухваленої на засіданні високого рівня Генасамблеї ООН 26 вересня 2018 р. «Об’єднані для подолання туберкульозу: термінові заходи реагування на глобальну епідемію», а також пропозиції щодо багатосекторальної системи підзвітності для контролю виконання зобов’язань України.

«Висловлюємо серйозну стурбованість з приводу того, що, незважаючи на всі ці зобов’язання та зусилля, туберкульоз залишається причиною величезного тягаря хвороби, страждання та смерті, що стигматизація та дискримінація через захворювання приносять величезні витрати для людей, що постраждали від туберкульозу, та їхніх сімей, — зазначила Яна Терлеєва. — Визнаємо, що адекватний багатосекторальний та міжгалузевий підхід необхідний для боротьби з цим захворюванням і що світ повинен переорієнтувати зусилля на дії та інвестиції, в тому числі в дослідження, необхідні для досягнення Цілей сталого розвитку із подолання епідемії туберкульозу до 2030 року.

Про свою діяльність та плани на наступний рік також доповіли представники спільнот і пацієнтських організацій, а про впровадження міжнародного досвіду з лікування ТБ розповів представник міжнародної організації «Лікарі без кордонів».

Інші новини