Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Майбутнє епідемій ВІЛ/СНІДу та туберкульозу в Україні: сталий розвиток та роль держави
15.06.2015
12:39

Майбутнє епідемій ВІЛ/СНІДу та туберкульозу в Україні: сталий розвиток та роль держави

15 червня 2015 року на базі Міністерства охорони здоров’я України  відбувся визначний захід - «Національна консультація із забезпечення стійкої відповіді на епідемії ВІЛ і туберкульозу в Україні», в якій провідні діячі державного сектору, міжнародні експерти та донорські організації об’єднали свої зусилля у формуванні національного консенсусу щодо забезпечення сталості послуг у протидії захворюванням ВІЛ/СНІД та туберкульоз після завершення фінансування програм Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією в Україні у 2017 році.

Впродовж періоду з 2003 по 2017 рік розміри донорської допомоги Глобального фонду у заходи з протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу та туберкульозу в Україні склали близько $548 млн, з яких 65% коштів направлені на боротьбу з епідемією ВІЛ/СНІД, близько 11% - на протидію туберкульозу (ТБ), 24% - на програму лікування ко-інфекції ВІЛ/ТБ. Завдяки програмі фінансування Глобального фонду 59 908 ВІЛ-позитивних дорослих та 7 269 ВІЛ-позитивних дітей отримують антиретровірусну терапію; показник передачі ВІЛ від матері дитині скоротився з 27,8% у 2001 році до 3,7% у 2012 році; близько 360 000 осіб отримали послуги тестування та консультування; десятки тисяч хворих з груп ризику охоплено лікуванням.

Міністр охорони здоров’я України Олександр Квіташвілі підкреслив важливість консолідації зусиль усіх партнерів у контексті складної економічної ситуації в Україні та виснажливої протидії зовнішній агресії, в наслідок якої тисячі пацієнтів на окупованих територіях залишились без адекватного медичного супроводу. За словами Міністра створення ефективної системи первинної медичної допомоги, профілактичної діяльності та ранньої діагностики захворювань забезпечать якісно новий рівень надання медичних послуг. Крім того, О.Квіташвілі наголосив на зусиллях Міністерства працювати за принципами прозорості та ефективності.

«Реформування системи охорони здоров’я має здійснюватися за 6 основними напрямками, зокрема застосування нової моделі фінансового управління, створення системи громадського здоров’я, використання нових форм управління лікувальними закладами, активне впровадження амбулаторного лікування хворих, реформування фармацевтичного сектору та імплементація всеохоплюючої системи моніторингу та оцінки», - зазначив заступник Міністра охорони здоров’я України Ігор Перегінець, який також надав розширену інформацію про роль державного лідерства у протидії соцзахворюванням та поділився баченням уряду щодо сталого розвитку програм протидії ВІЛ/СНІДу та туберкульозу після завершення програм Глобального фонду в Україні.

Професор Наталія Нізова, директор ДУ «Український центр контролю за соцхворобами МОЗ України», розповіла про діяльність Центру в якості основного реципієнту грантів Глобального фонду та задекларувала стратегічні напрямки розвитку системи контролю  у системі протидії соціально небезпечних хвороб, а саме посилення лабораторної служби; інтеграція надання послуг з догляду, підтримки  та профілактики захворювань;  підготовка та залучення фахівців з питань громадського здоров’я; децентралізація  лікувальної мережі та розвиток сталої системи моніторингу та оцінки на національному та регіональному рівнях.  Одним з важливих інституційних перетворень має стати створення у IV кварталі 2015 року міжвідомчого Національного центру громадського здоров’я з широким спектром повноважень, діяльність якого спрямована на запобігання поширенню інфекційних та неінфекційних захворювань і контроль над ними.

Згідно з доповіддю експертів Світового банку питання скорочення фінансування радикально впливатиме на розвиток епідемії ВІЛ/СНІД в Україні. За умови завершення фінансування Глобальним фондом відповідних програм в Україні прогноз розвитку епідемії ВІЛ-інфекції на 2018 рік збільшується на 75%. Відповідно основними пріоритетами в утриманні темпів епідемії залишається ефективне використання АРВ-терапії  у комбінації з активною профілактикою захворюваності серед широких верств населення.

У заході взяли участь представники Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства фінансів України, Комітету з питань охорони здоров’я Верховної Ради України, ДУ «Український центр контролю за соцхворобами МОЗ України», Державної пенітенціарної служби України,  Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією, МБФ «Міжнародний альянс з ВІЛ/СНІДу в Україні», ЮНЕЙДС, Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), Світового банку, Міжнародного фонду «Кураціо» та інших національних та міжнародних експертів у сфері протидії ВІЛ/СНІДу та туберкульозу.

 

 

Про організацію

Державна установа «Український центр контролю за соціально небезпечними хворобами Міністерства охорони здоров'я України» (УЦКС) був створений з метою покращення координації та спрямування національних зусиль для боротьби з ВІЛ, туберкульозом та іншими соціально небезпечними захворюваннями в Україні.

Центр було сформовано у 2012 році на базі Державної установи «Український центр профілактики і боротьби зі СНІДом міністерства охорони здоров’я України» та Національного центру боротьби з туберкульозом.

УКЦС виступає провідним експертом в таких напрямках: збір даних з ВІЛ-інфекції та туберкульозу по всій країні, фармацевтичний менеджмент ВІЛ та туберкульозу,  розробка стандартів і протоколів для лікування туберкульозу та ВІЛ, оцінка та контроль якості постачальників медичних послуг.

Директор центру – д. мед. н., проф. Наталія Миколаївна Нізова.

Інші новини