Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Місія ВООЗ відзначає позитивну динаміку у протидії туберкульозу в Україні
22.04.2015
08:09

Місія ВООЗ відзначає позитивну динаміку у протидії туберкульозу в Україні

З 14 по 22 квітня 2015 за запитом МОЗ України відбулася місія з Комплексної зовнішньої оцінки національних заходів з протидії туберкульозу в Україні. Місія організована Європейським бюро ВООЗ спільно з Американським Агентством з міжнародного розвитку (USAID). В складі місії працювали   міжнародні та національні експерти.

Міжнародні експерти відвідали цивільні та пенітенціарні заклади, які надають послуги з виявлення, діагностики та лікування туберкульозу (ТБ) в Миколаївській, Чернівецькій, Полтавській та Вінницькій областях.

Для підведення підсумків місії 21 квітня 2015 в Українському центрі контролю за соціально небезпечними хворобами МОЗ України (УЦКС) відбулася зустріч всіх партнерів* у сфері протидії туберкульозу в Україні.

За попередніми висновками експертів в Україні за останні 5 років  спостерігається тенденція до зменшення темпів захворювання та смертності на туберкульоз, впроваджено сучасні методи діагностики, запроваджено систему контролю якості лабораторних досліджень,  значно покращилася діагностика мультирезистентних форм туберкульозу.

Також впроваджено стандарти лікування хворих на туберкульоз, туберкульоз/ВІЛ та мультирезистентний туберкульоз, посилено співпрацю з протидії ко-інфікуванню на туберкульоз та СНІД, налагоджена взаємодія між центрами СНІДу та протитуберкульозними установами.

Зусиллями УКЦС та партнерів проводиться регулярне навчання медичних працівників центрів профілактики та боротьби зі СНІДом та протитуберкульозних закладів, які мають надавати хворим послуги відповідної якості.

Спільними діями вдалося налагодити раннє виявлення хвороби у групах ризику (ув’язнені, хворі на ВІЛ/СНІД), забезпечити ліками соціально вразливі верстви населення .

«Ми спостерігаємо позитивну динаміку у лікуванні туберкульозу, тому будемо рекомендувати подальше фінансування програми протидії туберкульозу в Україні.  Але, в свою чергу,   державні установи мають впровадити певні зміни для оптимізації витрат. Наприклад, перебування хворих у стаціонарі є непринциповим параметром ефективності терапії, аналогічне лікування хворі можуть отримувати амбулаторно. Бюджетні витрати на  обов’язкове скринінгове флюорографічне обстеження 80% населення складають 38 млн доларів щороку, хоча групи ризику зазвичай під планове обстеження не підпадають. Ані в Польщі, ані в Грузії немає обов’язкового флюорографічного скринінгу,  хворі обстежуються тільки 1 раз при прийомі на роботу, і при наявності скарг хворобу діагностує лікар при огляді», - зазначив представник Бюро ВООЗ в Білорусі Валентин Русовіч  (співголова Місії)  в ході підсумкової зустрічі за результатами роботи.

«Завдяки стратегії лідерства та ефективній роботі менеджменту вдалось досягти певних успіхів у протидії захворюванню на туберкульоз. Стратегічними напрямками роботи УЦКС є оптимізація управління медичною системою, єдиний незалежний моніторинг та оцінка даних та розвиток напрямку фармацевтичного менеджменту, що забезпечить прозорі закупівлі та своєчасне постачання лікувальних препаратів у регіони. Наша експертна команда докладає до цього максимум зусиль, і ми бачимо вірний напрямок», - коментує директор УЦКС Наталія  Миколаївна Нізова.

*Партнери у сфері протидії туберкульозу в Україні: представники Всесвітньої організації охорони здоров’я, Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією,  Європейської коаліції по боротьбі з туберкульозом, Українського центру по контролю за соціально небезпечними хворобами МОЗ України, Національного інституту фтизіатрії та пульмонології ім. Ф. Г. Яновського,  Інституту епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л.В. Громашевського, Альянсу з ВІЛ/СНІДу, Всеукраїнської мережі ЛЖВ, фундації "Громадський рух "Українці проти туберкульозу" , проекту USAID «Посилення боротьби з туберкульозом в Україні», благодійного фонду «Організація оптимальних технологій в сфері охорони здоров’я», Коаліції ВІЛ-сервісних організацій, Міжнародного альянсу з ВІЛ/СНІД в Україні, Товариства Червоного Хреста в Україні та Світового банку.

 

Про організацію

Державна установа «Український центр контролю за соціально небезпечними хворобами Міністерства охорони здоров'я України» (УЦКС) був створений з метою покращення координації та спрямування національних зусиль для боротьби з ВІЛ, туберкульозом та іншими соціально небезпечними захворюваннями в Україні.

Центр було сформовано у 2012 році на базі Державної установи «Український центр профілактики і боротьби зі СНІДом міністерства охорони здоров’я України» та Національного центру боротьби з туберкульозом.

УКЦС виступає провідним експертом в таких напрямках: збір даних з ВІЛ-інфекції та туберкульозу по всій країні, фармацевтичний менеджмент ВІЛ та туберкульозу,  розробка стандартів і протоколів для лікування туберкульозу та ВІЛ, оцінка та контроль якості постачальників медичних послуг.

Директор центру – д. мед. н., проф. Наталія Миколаївна Нізова.

Інші новини