Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Міжнародний день боротьби зі зловживанням наркотиками та їх незаконним обігом. Замісна підтримувальна терапія в Україні
26.06.2022
11:07

Міжнародний день боротьби зі зловживанням наркотиками та їх незаконним обігом. Замісна підтримувальна терапія в Україні

Замісна підтримувальна терапія (ЗПТ) в Україні впроваджується з 2006 року. І з кожним роком мережа закладів охорони здоров’я, де пацієнти з опіоїдною залежністю можуть отримати лікування, збільшується, покращується доступ до цього специфічного виду медичної допомоги.

В Україні для ЗПТ використовуються виключно препарати з доведеною ефективністю: метадон та бупренорфін.

З 2017 року препарати для ЗПТ в Україні закуповуються коштом державного бюджету. Усі заклади охорони здоров’я, які виявляють таке бажання, — можуть впроваджувати ЗПТ.

У 2020 році було внесено революційні зміни до наказу МОЗ України №200, який дозволяє впровадження ЗПТ у Центрі охорони здоров’я Державної кримінально-виконавчої служби. Зараз цей напрям активно розвивається. А наказ МОЗ України №2555 затвердив Стандарти медичної допомоги особам з розладами психіки та поведінки внаслідок вживання опіоїдів. Вони ґрунтуються на найкращих доказових практиках і міжнародних стандартах лікування.

У 2020 році Національна служба здоров’я України включила до Програми медичних гарантій і «Лікування осіб із психічними та поведінковими розладами внаслідок вживання опіоїдів з використанням препаратів замісної підтримувальної терапії». Це означає, що ЗПТ визнана однією з пріоритетних медичних послуг. Наразі НСЗУ продовжує заохочувати заклади охорони здоров’я впроваджувати ЗПТ, відтак у 2022 році тариф підвищили до 6 784 грн/рік за лікування одного пацієнта. 

Наразі в більшості областей України мережа закладів, які впроваджують ЗПТ, досить розгалужена.

Через широкомасштабне вторгнення рф, ЗПТ в Україні, як і вся сфера охорони здоров’я, перебуває в досить непростому становищі. Заклади зіткнулися з великою міграцією пацієнтів як всередині України, так і за її межі. Проблеми з логістикою теж вносять свої корективи та змушують Центр громадського здоров’я, як національного координатора, діяти в стислі терміни, аби забезпечити безперервність лікування однієї з найбільш уразливих верств населення.

Станом на 1 червня 2022 року лише в комунальних закладах охорони здоров’я лікується 18 538 пацієнтів, з них 5 926 — ВІЛ-інфіковані і 96% з них отримують антиретровірусну терапію.

Щоб допомогти людям, які страждають на опіоїдну залежність, знайти заклади охорони здоров’я, які надають медичну допомогу із використання препаратів замісної підтримувальної терапії, поруч із місцем свого перебування в Україні — Центр громадського здоров’я розробив чат-бот «ЗПТ поруч» у Telegram https://t.me/zpt_poruch_bot.

Ситуаційні звіти про доступ до програм ЗПТ в Україні

Інші новини