На Харківщині зареєстрували 57 людей з підозрою на харчове отруєння
За даними екстрених повідомлень із закладів охорони здоров’я Харківської області, станом на 18 червня зареєстровано 57 випадків захворювання серед дорослих (41 особа) та дітей (16 осіб).
У всіх дітей попередньо діагностовано діарею та гастроентерит здогадно інфекційного походження, у дорослих — бактеріальну кишкову інфекцію неуточнену. Основні клінічні прояви захворювання — слабкість, підвищення температури тіла до 39 °C і вище, нудота, блювота, рідкі випорожнення, болі в животі.
Наразі 55 пацієнтів госпіталізовано до закладів охорони здоров’я (КНП «Міська клінічна лікарня № 31» ХМР, КНП «Міська дитяча клінічна лікарня № 19» ХМР, КНП «Краснокутська центральна районна лікарня» Краснокутської селищної ради), а двоє перебувають на амбулаторному лікуванні.
За даними первинного епідеміологічного розслідування (опитування під час госпіталізації), пацієнти пов’язують своє захворювання з уживанням готових страв (переважно суші) 15 червня у закладі громадського харчування м. Харків — ТОВ «Ресторація № 1» (ресторани «Якіторія», «Мафія»).
17 червня розпочато епідеміологічне розслідування та комплекс протиепідемічних заходів з метою локалізації та ліквідації спалаху, з’ясування його причин, факторів та шляхів передавання інфекції, джерела можливого інфікування. Здійснено заключну дезінфекцію, бактеріологічне обстеження персоналу, взято проби харчових продуктів, питної води і змивів з об’єктів зовнішнього середовища та обладнання. З персоналом закладу проведено санітарно-роз’яснювальну роботу щодо профілактики гострих кишкових інфекцій.
Протиепідемічні заходи тривають.
Нагадаємо: щоб уберегтися від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій, вживайте лише ті продукти, у якості яких ви впевнені, та дотримуйтеся 5 кроків до безпечнішої їжі!
Підтримуйте чистоту:
- мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу;
- мийте руки до і після відвідування туалету;
- вимийте і продезінфікуйте всі поверхі й кухонне приладдя, які використовуєте для приготування їжі;
- захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин.
Відокремлюйте сиру їжу від готової:
- відокремлюйте сирі м’ясо і морепродукти від інших харчових продуктів;
- для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям, зокрема ножами і обробними дошками;
- зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими і готовими продуктами.
Ретельно готуйте їжу:
- ретельно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця і морепродукти;
- доводьте страви до кипіння, аби впевнитися, що вони готувалися за температури щонайменше +70 °C;
- сік м’яса, яке ви готуєте, має бути прозорим, а не рожевим;
- ретельно підігрівайте приготовану їжу.
Зберігайте їжу за безпечної температури:
- не залишайте приготовану їжу за кімнатної температури більш ніж на 2 години;
- зберігайте приготовані страви гарячими (+60 °C) аж до подавання до столу;
- не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику;
- не розморожуйте продукти за кімнатної температури.
Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти:
- використовуйте чисту або очищену воду;
- обирайте свіжі й незіпсовані продукти;
- ретельно мийте овочі й фрукти, особливо якщо вживатимете їх сирими;
- не вживайте продукти, у яких закінчився термін придатності.