Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Обсесивно-компульсивний розлад: симптоми та можливості лікування
19.10.2024
12:27

Обсесивно-компульсивний розлад: симптоми та можливості лікування

За статистикою, від однієї до трьох осіб дорослого віку зі 100 живуть з обсесивно-компульсивним розладом (ОКР). Серед 200–500 дітей приблизно одна дитина має ОКР. У суспільстві існує уявлення, що обсесивно-компульсивний розлад є звичайною рисою характеру або маленьким дивацтвом, і що «всі трохи мають ОКР», зазначають у Міжнародній Фундації ОКР (IOCDF). Проте ОКР насправді є серйозним, часто досить виснажливим психічним розладом, який потребує професійної допомоги. Нині він займає четверте місце серед найпоширеніших розладів психіки у світі.  

За даними досліджень один з десяти пацієнтів з ОКР мають суїцидальні спроби і близько половини людей з ОКР мають суїцидальні думки.  Через нав’язливі думки та дії людині стає важко справлятися зі звичними повсякденними задачами, якість її життя значно погіршується.  

Стигматизація психічних розладів, як і звернення за допомогою, а також недостатня поінформованість про ОКР часто заважають людям отримати необхідне лікування.   

13-19 жовтня 2024 року проводиться міжнародний Тиждень поінформованості про обсесивно-компульсивний розлад (ОКР). Глобальна ініціатива спрямована на поширення важливої і правдивої інформації про ОКР та боротьбу зі стигматизацією психічних розладів. Підвищення обізнаності про цей розлад є важливим для спростування хибних уявлень і полегшення доступу до отримання допомоги. 

Що таке обсесивно-компульсивний розлад? 

ОКР — це психічний розлад, який може виникати у людей будь-якого віку, різних професійних чи життєвих сфер, зазвичай проявляється у пізньому підлітковому або молодому дорослому віці до 30 років. Розлад характеризується присутністю нав’язливих думок і виконанням ритуальних дій, які людині важко контролювати.  

Якими є симптоми ОКР? 

Основною ознакою ОКР є повторювані обсесії або компульсії. Обсесії, (з англ. obsession  нав'язлива ідея; одержимість) — це нав’язливі думки, ідеї, образи або імпульси, які знову і знову проникають у свідомість нав’язливо повторюючись. Вони майже завжди викликають тривогу, таким думкам важко протистояти. Однак людина усвідомлює свої думки, навіть якщо вони є мимовільними і часто огидними. 

Компульсії (з англ. compulsion –  примус, змушування) — це компульсивні дії або ритуали, повторювана знову і знову поведінка, яка не приносить задоволення і не призводить до виконання корисних завдань. Функція таких дій полягає в тому, щоб запобігти якійсь об'єктивно малоймовірній події, страх якої постійно присутній, якщо не виконати такого ритуалу. Людина з ОКР усвідомлює такі думки й поведінку як безглузді  або неефективні, і раз по раз намагається чинити їй опір, але тоді тривога, яка майже завжди присутня, посилюється. 

І тривожні думки, і ритуали час від часу бувають у всіх. Тож для встановлення діагнозу обсесивно-компульсивного розладу обсесії та компульсії повинні тривати значний час (наприклад, понад годину на добу) або спричиняти істотний стрес чи серйозні труднощі в особистому чи соціальному житті, сімейних стосунках, навчанні  та роботі тощо. 

Як отримати допомогу при обсесивно-компульсивному розладі (ОКР) 

Люди з ОКР можуть неохоче звертатися по допомогу, відчуваючи сором або ніяковість. Якщо у вас продовжують виникати нав’язливі думки, і вони впливають на ваше повсякденне життя, зверніться до свого сімейного лікаря або психотерапевта. 

Існує кілька ефективних методів лікування ОКР, які можуть допомогти зменшити вплив цього розладу на ваше життя: 

  • Психотерапія: Когнітивно-поведінкова терапія (КПТ), яка є науково-доказовим методом психотерапії, допомагає поглянути на свої страхи та нав’язливі думки, не «виправляючи» їх за допомогою примусу. Цим методом володіють психологи і психотерапевти. 

  • Медикаментозне лікування — це ліки різних груп залежно від стану людини та її потреб, які можуть допомогти, змінюючи баланс хімічних речовин у мозку. Варто зазначити, що таке лікування може призначити тільки лікар-психіатр. 

Вирішувати проблему ОКР можна і треба для того, щоб жити щасливим повноцінним життям. Знайти державних лікарів-психіатрів можна на порталі HELSI та на сайті НСЗУ. Також можна звернутись до лікарів-психотерапевтів або психологів, які ведуть приватний прийом, в тому числі онлайн. 

Матеріал підготовлений у рамках Всеукраїнської програми «Ти як?» (https://howareu.com/), ініційованої першою леді Оленою Зеленською,  

За підтримки проєкту «Підтримка зусиль у протидії туберкульозу в Україні» (STBCEU), який фінансується USAID та впроваджується РАТН.  

Інші новини