Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Під Києвом відбувається нарада за підсумками оцінювання національної системи епіднагляду за ВІЛ/СНІД
19.09.2018
15:30

Під Києвом відбувається нарада за підсумками оцінювання національної системи епіднагляду за ВІЛ/СНІД

У місті Буча під Києвом зустрілися фахівці міжнародного, національного та регіонального рівнів, залучені до епідеміологічного нагляду за ВІЛ/СНІДом, які впродовж 18–19 вересня обговорюватимуть результати експертного оцінювання національної системи епіднагляду за ВІЛ/СНІД. У семінарі-нараді взяв участь Хаммад Алі, епідеміолог підрозділу ВІЛ-інфекції/туберкульозу Центру контролю та профілактики захворювань (Атланта, США).

Дослідження з метою оцінити національну систему епіднагляду за ВІЛ/СНІД було ініційовано 2017 р. Центром громадського здоров’я МОЗ України та здійснено у рамках проекту SILab «Підтримка системи епіднагляду за ВІЛ і системи управління/поліпшення якості лабораторій МОЗ України, покращення використання стратегічної інформації та розбудова потенціалу громадської охорони здоров’я», котрий упроваджує ЦГЗ, за фінансування Центрів контролю та профілактики захворювань США (CDC), як складову Надзвичайного плану Президента США для надання допомоги у зв’язку зі СНІДом (PEPFAR).

Попередня оцінювальна місія у сфері профілактики та контролю за інфекційними захворюваннями відбулася у жовтні 2015 р. Тоді представники Європейської Комісії та експерти ECDC визнали українську систему епіднагляду за ВІЛ/СНІД загалом ефективною, а її ключові функції — придатними для моделювання дієвих систем епіднагляду за іншими інфекційними захворюваннями.

Саме задля досягнення цієї мети, з огляду на реформування системи охорони здоров’я та впровадження стратегії Fast Track «90–90–90» в Україні, впродовж 2017–2018 рр. було здійснено поглиблене експертне оцінювання системи епіднагляду за ВІЛ/СНІД.

У рамках оцінювання було визначено переваги національної системи епіднагляду, виявлено сфери для покращення та сформульовано рекомендації, які буде використано під час розробки концепції Національної програми з протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2019–2023 рр. та удосконалення Плану МіО ефективності заходів, спрямованих на запобігання поширенню епідемії ВІЛ-інфекції, а також сприятимуть підвищенню ефективності системи епіднагляду в країні загалом.

На сьогодні вкрай важливо опрацювати низку змін до законодавчої бази у сфері ВІЛ/СНІД, оновити порядок лабораторної діагностики, удосконалити підходи до тестування на ВІЛ із використанням потенціалу ЗОЗ різного профілю та активним залученням громадських організацій, гармонізувати термінологію та підходи у сфері епіднагляду відповідно до міжнародних стандартів.

Інші новини