Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Погіршення емоційного стану українців: як отримати безоплатну психологічну допомогу
13.09.2023
15:04

Погіршення емоційного стану українців: як отримати безоплатну психологічну допомогу

Кожен другий українець почувається емоційно гірше, ніж три роки тому. Про це свідчать результати міжнародного дослідження про ментальне здоровʼя, яке було проведено у серпні 2023 року і презентоване під час Третього саміту перших леді та джентльменів.

Як йдеться у дослідженні, кожен сьомий у світі має діагностоване ментальне порушення або проблему, в Україні - 1 з 50. Зазначається, що стигматизація щодо ментального здоров'я заважає говорити та діяти, щоб піклуватися про свій стан.

Безумовно, війна має вплив на емоційну сферу. Так, 86% респондентів впевнені, що ті, хто пережив війну, можуть мати ментальні порушення та проблеми. Цей показник зростає до 91% серед тих, хто має власний досвід війни. Соціологи з’ясували, що вплив російської військової агресії проти України відчуває кожен другий по всьому світу.

Проте соціальні зв'язки та спілкування мають особливе значення під час війни, й для багатьох родина - головне джерело підтримки. 

У дослідженні йдеться про те, що молодь 18-24 років має найнижчий рівень оцінки ментального здоров'я, проте найбільше стійкості та оптимізму. Вона вважає необхідністю покращувати обізнаність у сфері ментального здоров'я, водночас відчуває більшу незручність звертатися до фахівця, ніж інші вікові категорії.

Та, наголошують у МОЗ, отримати консультацію чи принаймні просто поговорити з іншою людиною у скрутний момент і розповісти про свої турботи, можна безоплатно й не виходячи із дому.

Ось перелік безоплатних "гарячих ліній", що діють в Україні. Якщо ви потребуєте допомоги – звертайтеся за одним із цих номерів.

  • 0 800 60 20 19 – контакт-центр МОЗ
  • 1547 – урядова лінія
  • 0 800 33 20 29 – лінія підтримки для ветеранів та членів їхніх родин Українського ветеранського фонду (працює цілодобово)
  • 0 800 100 102 – лінія Національної психологічної асоціації
  • 0 800 210 160 – лінія міжнародної гуманітарної організації "Людина в біді"
  • (044) 456 17 02, (044) 456 17 25 – лінії Київського міського центру психолого-психіатричної допомоги при станах душевної кризи
  • 0 800 211 444 – лінія емоційної підтримки Міжнародної організації з міграції
  • 7333 – національна лінія з питань профілактики самогубств та підтримки психічного здоров’я Lifeline Ukraine
  • 0 800 500 335 (з мобільного або стаціонарного) та 116 123 (з мобільного) – лінія  ГО "Ла Страда-Україна".

Усі консультації надаються анонімно та конфіденційно.

Крім того, українці мають можливість отримати психологічну та психіатричну допомогу в медзакладах країни безоплатно. Де і в який спосіб це можна зробити, дізнавайтеся за лінком.

Нагадаємо, у Києві відбувся третій Саміт перших леді та джентльменів, заснований дружиною президента Оленою Зеленською. У заході, тема якого "Ментальне здоров’я: стійкість і вразливість майбутнього", взяли участь особисто чи за допомогою відеозв’язку 28 учасниць та учасників.

Саміт складався з трьох панелей: "Ментальне здоров’я: баланс стійкості та крихкості", "Вплив війни на ментальне здоров'я", "Покоління, яке керуватиме світом за 15 років".

Інші новини