Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Покращення лабораторного супроводу хворих на туберкульоз в рамках гранту Глобального Фонду
22.06.2015
16:23

Покращення лабораторного супроводу хворих на туберкульоз в рамках гранту Глобального Фонду

22 червня 2015 року за ініціативи ДУ «Український центр контролю за соцхворобами МОЗ України» (УЦКС)  та МБФ «Міжнародний альянс для з ВІЛ/СНІД в Україні» відбулася передача Центральній референс-лабораторії з мікробіологічної діагностики туберкульозу МОЗ України (ЦРЛ) наборів реагентів до приладу GeneXtract (Хайн) на 576 досліджень та картриджів до апарату GeneXpert MTB/RIF на 750 досліджень на суму близько 388 000грн, що  забезпечить потребу ЦРЛ до січня 2016 року. Дана ініціатива здійснена в рамках реалізації гранту  Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією.

Референс-лабораторія з мікробіологічної діагностики туберкульозу ДУ "Національний інститут фтизіатрії і пульмонології ім. Ф. Г. Яновського НАМН України" виконує  функції Центральної референс-лабораторії з мікробіологічної діагностики туберкульозу МОЗ України, яка надає консультативну допомогу лабораторіям з діагностики туберкульозу, в тому числі з  важкими випадками захворювання для встановлення або уточнення діагнозу. У середньому лабораторія здійснює до 150 досліджень на місяць молекулярно-генетичними методами.

Завдяки плідній співпраці УЦКС та ЦРЛ з 2013 року у країні впроваджені молекулярно-генетичні методи дослідження, налагоджено проведення щорічного зовнішнього  контролю якості тесту медикаментозної чутливості до протитуберкульозних препаратів 1-го та 2–го ряду.

«Центральна референс-лабораторія є потужною ресурсною базою для проведення фтизіатричних досліджень та стратегічно важливою інституцією для виконання загальнодержавної програми боротьби з туберкульозом в Україні. Ми спостерігаємо справжній прорив у якості лабораторної стандартизованої методики та діагностики, що дозволяє надавати тисячам хворих своєчасне та ефективне лікування.  Референс-лабораторія виконує фундаментальні функції контролю якості та забезпечує представлення протитуберкульозної лабораторної служби України у міжнародній медичній спільноті. В умовах завершення програми фінансування Глобального фонду  та перехідного етапу для забезпечення сталого розвитку у протидії епідеміям туберкульозу та ВІЛ/СНІД партнерство основних реципієнтів гранту є особливо значущим та перспективним», - прокоментувала важливість події директор УЦКС, професор Наталія Нізова.

Відсутність витратних матеріалів унеможливлює здійснення діагностики хворих на туберкульоз та проведення навчання фахівців лабораторій країни методам молекулярної діагностики туберкульозу на базі ЦРЛ.

Передача витратних матеріалів була здійснена за участі директора УЦКС  професора Наталії Нізової, заступника директора з організації протитуберкульозної допомоги УЦКС Ольги Павлової, директора Національного інституту фтизіатрії і пульмонології імені Ф.Г. Яновського професора, академіка НАМН України Юрія Фещенка, завідувача лабораторії мікробіології професора Олександра Журило  та директора Центральної референс-лабораторії з мікробіологічної діагностики туберкульозу МОЗ України Анни Барбової та представників МБФ «Міжнародний альянс для з ВІЛ/СНІД в Україні».

 

Про організацію

Державна установа «Український центр контролю за соціально небезпечними хворобами Міністерства охорони здоров'я України» (УЦКС) був створений з метою покращення координації та спрямування національних зусиль для боротьби з ВІЛ, туберкульозом та іншими соціально небезпечними захворюваннями в Україні.

Центр було сформовано у 2012 році на базі Державної установи «Український центр профілактики і боротьби зі СНІДом міністерства охорони здоров’я України» та Національного центру боротьби з туберкульозом.

УКЦС виступає провідним експертом в таких напрямках: збір даних з ВІЛ-інфекції та туберкульозу по всій країні, фармацевтичний менеджмент ВІЛ та туберкульозу,  розробка стандартів і протоколів для лікування туберкульозу та ВІЛ, оцінка та контроль якості постачальників медичних послуг.

Директор центру – д. мед. н., проф. Наталія Миколаївна Нізова.

Інші новини