Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Полтавська і Сумська області долучились до пілотування нової моделі фінансування послуг з протидії ВІЛ/СНІДу та туберкульозу
20.12.2017
12:33

Полтавська і Сумська області долучились до пілотування нової моделі фінансування послуг з протидії ВІЛ/СНІДу та туберкульозу

Центр громадського здоров’я в рамках перехідного періоду щодо фінансування програм з протидії ВІЛ/СНІДу та туберкульозу підписав угоди про надання субгрантів Полтавській та Сумській облдержадміністраціям на послуги з профілактики, догляду та підтримки пацієнтів з ВІЛ та ТБ.

На сьогоднішній день заходи з профілактики, догляду та підтримки пацієнтів з ВІЛ в рамках Загальнодержавної цільової соціальної програми протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2014-2018 роки, а також супровід лікування хворих на туберкульоз фінансуються в першу чергу за рахунок коштів Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом і малярією.

Для забезпечення комплексного фінансування відповіді на виклики соціально небезпечних захворювань, в рамках підготовки аплікаційної заявки до Глобального фонду на 2018-2020 роки, за участю МОЗ України було розроблено план забезпечення стійкості програм протидії ВІЛ та туберкульозу в контексті переходу до фінансування за рахунок внутрішніх ресурсів – державного та місцевих бюджетів.

План перехідного періоду передбачає розробку дієвих механізмів та поступовий перехід до державного фінансування протягом наступних трьох років, в тому числі пілотування механізмів фінансування та імплементації вищезазначених програм у 2018 році в окремих регіонах України.

Зважаючи на значні досягнення Полтавської і Сумської областей у реалізації заходів з протидії епідемії ВІЛ та туберкульозу, високу політичну волю та прихильність осіб, які приймають рішення, налагоджену взаємодію між державним та неурядовим сектором та пов’язаний із цим позитивний накопичений досвід, Дорадча група з питань забезпечення сталості послуг з профілактики ВІЛ запропонувала Полтавську і Сумську області як перші регіони з пілотування моделі фінансування програм з профілактики, догляду та підтримки у зв’язку з ВІЛ та супроводу лікування хворих на туберкульоз у 2018 році.

В рамках пілотування передбачається передача коштів Глобального фонду відповідним регіональним структурним підрозділам з питань охорони здоров’я облдержадміністрацій, які, в свою чергу, на відкритих конкурсних засадах, згідно з розробленими вимогами та специфікаціями, оберуть надавачів послуг та будуть брати участь у моніторингу  виконання відповідних заходів.

Перелік та обсяг послуг, які будуть фінансуватись за рахунок Глобального фонду, включає послуги з профілактики ВІЛ серед ключових (уразливих) груп населення, та послуги з догляду і підтримки пацієнтів з ВІЛ і ТБ в межах пілотних регіонів. Окрім цього, передбачається технічна та організаційна підтримка департаментів з питань охорони здоров’я Полтавської і Сумської областей щодо адміністрування наданих коштів, управління та забезпечення фінансового та програмного моніторингу визначених програм. Впровадження пілотного проекту також заохочує області до залучення додаткових джерел фінансування, в тому числі за рахунок місцевих бюджетів.

Інші новини