Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Поради, як допомогти людині пережити втрату близьких на війні
11.08.2023
10:42

Поради, як допомогти людині пережити втрату близьких на війні

Через повномасштабну війну стрес, тривога та депресія стали досить поширеними проблемами в Україні. Саме тому важливо вміти підтримувати людей у складних ситуаціях.

Не маючи професійного досвіду, ми не завжди може правильно оцінювати внутрішній стан людини, тому за потреби варто рекомендувати їй звернутися до профільного лікаря. 

ЦГЗ ділиться практичними порадами, як допомогти людям пережити втрату близьких на війні.

Варто пам’ятати,  що втрата — це  те,  із чим стикається кожна людина в певний період свого життя. 

Людина, яка втратила когось із близьких на війні, може відчувати сум, тугу, провину, порожнечу, образу, страх, гнів, сором, шок, біль, зневіру, заперечення або апатію. При цьому чоловіки та жінки можуть по-різному проходити свій шлях усвідомлення і сприйняття втрати.

Які є стадії усвідомлення та сприйняття втрати близької людини на війні?

Шок. Почувши новину про втрату на війні, людина переживає реакцію завмирання. Важливо пояснити, що цей момент потрібно прожити та усвідомити, відчути його, оскільки саме з нього починається наш шлях усвідомлення життя та його сенсу після втрати.

Заперечення. На цьому етапі потрібно розповісти, наскільки важливо дати собі змогу не погоджуватися з новиною про втрату, відчути свою боротьбу. Саме на цій стадії ми вчимося приймати та розуміти. Це відбувається не силоміць, а через сприйняття та усвідомлення.

Гнів. Пояснити, що коли людина долає руйнівні емоції гніву чи агресії, то вивільняє місце для прийняття та любові.

Торг. На цьому етапі людина зустрічається зі своїм бажанням мати зону контролю та влади у своєму житті. Єдиний спосіб допомогти — дозволити  пройти цей шлях і дійти власним досвідом до розуміння життєвих законів та неминучості циклу життя й смерті.

Депресія. Під час цього етапу людина може відчувати виснаження та втому.  Варто чітко визначити конкретний термін для цього періоду або просити  близьких його проконтролювати.

Сприйняття. Людина повертається до свого життя з новими усвідомленнями, цінностями, досвідом та силою.

Матеріал підготовлено за інформацією посібника Центру громадського здоров’я «Духовна та психологічна підтримка під час війни».

Електронну версію посібника можна завантажити тут:

Православна Церква України: https://cloud.phc.org.ua/index.php/s/7NC85zewPbQNTeo

Українська Греко-Католицька Церква: https://cloud.phc.org.ua/index.php/s/LagyJQZJgFgLDfw

Посібник розроблено в рамках проєкту міжнародної технічної допомоги «Надання підтримки Центру громадського здоров’я МОЗ України для зміцнення та розбудови спроможності  системи  охорони здоров’я для здійснення кращого моніторингу, епідеміологічного нагляду, реагування на спалахи захворювання та їхньої профілактики» за підтримки Центрів контролю та  профілактики захворювань США (CDC) Департаменту  охорони  здоров’я та соціального забезпечення США (DHHS).

Інші новини