Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Референс-лабораторія ЦГЗ отримала для дослідження зразки від хворого з підозрою на віспу мавп
16.09.2022
14:44

Референс-лабораторія ЦГЗ отримала для дослідження зразки від хворого з підозрою на віспу мавп

15 вересня 2022 року в регіональній лабораторії одного з обласних центрів контролю та профілактики хвороб шляхом ПЛР-дослідження було визначено наявність ДНК збудника віспи мавп. Наразі, у межах епідеміологічного розслідування, зразки передано для верифікації отриманого результату до референс-лабораторії Центру громадського здоров’я. 

За повідомленням ЦКПХ, пацієнт має легкий перебіг хвороби та перебуває на стаціонарному лікуванні. Із симптомів захворювання у пацієнта спостерігається підвищена температура, висип на тілі, аритмія.

За словами пацієнта, він не мав контактів із хворими на віспу мавп та не виїздив за кордон. Втім, поява симптомів захворювання і попередні результати збору епідеміологічного анамнезу вказують на те, що пацієнт був інфікований в одному з великих міст країни. 

Задля збереження комфорту пацієнта область реєстрації випадку не наводиться.

Нагадаємо, віспа мавп — віспоподібне захворювання, яке спричиняють віруси родини поксвірусів. Вона подібна до натуральної віспи, проте має меншу летальність і легші симптоми. Уперше захворювання у людини було зареєстровано 1970 року. 

Віспа мавп може передаватися від людини до людини. Для цього потрібен прямий фізичний контакт з інфекційним висипом, струпами або біологічними рідинами організму хворої людини. Йдеться про спілкування з близької відстані, дихання, дотики, поцілунки, секс. Захворювання може поширюватися з моменту появи симптомів до повного загоєння висипу та утворення свіжого шару шкіри.

За даними ВООЗ люди, які мають статеві контакти з декількома чи новими партнерами, є однією з головних груп ризику. При цьому використання презервативів не убезпечує від інфікування віспою мавп.

Основні симптоми віспи мавп: 

  • гарячка;
  • головний біль;
  • міалгія (біль у м'язах);
  • біль в спині;
  • збільшені лімфатичні вузли;
  • озноб;
  • біль у горлі;
  • закладеність носа; 
  • кашель;
  • висип у вигляді пухирців.

Профілактика віспи мавп: 

  • Уникайте тісного контакту «шкіра до шкіри» з людьми, у яких є симптоми, схожі на віспу мавп. 
  • Уникайте контакту з предметами та матеріалами, якими користувався хворий. 
  • Регулярно мийте руки з милом або використовуйте дезінфекційний засіб на спиртовій основі перед вживанням їжі, після відвідування вбиральні та перед тим, як торкатися власного обличчя. 
  • Дезінфікуйте та мийте поверхні, до яких зазвичай торкаєтесь у середовищах, де могли бути інфіковані люди. 

Одним з найбільш ефективних засобів профілактики віспи мавп є вакцинація, проте виробництво та запаси вакцини у світі є дуже обмеженими. В Україні необхідності у щепленні проти мавпячої віспи наразі немає. Всесвітня організація охорони здоров’я поки не рекомендує масову вакцинацію. 

Якщо є підстави вважати, що у вас віспа мавп, невідкладно зверніться по медичну допомогу та перебувайте на самоізоляції до отримання лабораторного підтвердження.

Довідково  

У червні 2022 року ВООЗ оголосила спалах віспи мавп надзвичайною ситуацією у галузі громадського здоров'я, що має міжнародне значення. Раніше захворювання фіксувалось на території деяких держав Африки, але протягом цього року віспа мавп поширилась на регіони, де до того не реєструвалась (Європа, Північна та Південна Америка, Північно-Східна Азія тощо). 

Інші новини