Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Реформування системи протитуберкульозної допомоги – перші кроки
27.01.2017
11:41

Реформування системи протитуберкульозної допомоги – перші кроки

26 січня 2017 року в приміщенні МОЗ України відбулося перше засідання Національної координаційної групи з реалізації заходів реформування системи охорони здоров’я у сфері боротьби з туберкульозом. Група створена в рамках регіонального проекту TB-REP (проект  «Зміцнення систем охорони здоров'я для ефективного контролю за ТБ і МР-ТБ в країнах Східної Європи і Центральної Азії»), спрямованого на реформування системи протитуберкульозної допомоги, як частини загальних реформ охорони здоров'я.

Проект TB-REP реалізується протягом 2016-2018 рр. за фінансової підтримки Глобального Фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією в 11 країнах Східної Європи і Центральної Азії (Азербайджан, Білорусь, Вірменія, Грузія, Казахстан, Киргизстан, Молдова, Узбекистан, Україна, Таджикистан, Туркменістан). Основний реципієнт фінансування ГФ – Центр політик та досліджень в сфері охорони здоров’я (PAS Center), при технічному лідерстві Європейського бюро ВООЗ.

Загальною метою проекту є зменшення тягаря туберкульозу і зупинення поширення стійких до лікування форм шляхом забезпечення політичної прихильності і широкого впровадження доказових пацієнт-орієнтованих підходів для надання послуг з профілактики, лікування та догляду у сфері ТБ.

Важливим підходом проекту є об’єднання зусиль на різних рівнях – від держави до громадянського суспільства задля надання більш ефективної протитуберкульозної допомоги.  Європейська Коаліція по боротьбі з туберкульозом разом з  МБФ «Альянс громадського здоров’я» відповідає за компонент  підтримки  адвокації з боку організацій громадянського суспільства, які є партнерами проекту  в 11 країнах проекту.  Партнером проекту з боку громадянського суспільства в Україні є БО «Фундація «Українці проти туберкульозу»». Зусилля адвокації організацій громадянського суспільства спрямовані  на підтримку переходу до пацієнт-орієнтованих моделей надання протитуберкульозної допомоги з акцентом на надання допомоги в амбулаторних умовах.

Так, держава під лідерством Міністерства охорони здоров’я демонструє свою прихильність щодо курсу реформ шляхом підтримки Національної координаційної групи високого рівня в рамках проекту TB-REP. Створена в Україні робоча група має на меті розробку та реалізацію плану дій  щодо необхідної реформи надання протитуберкульозної допомоги. Важливим аспектом такої реформи є  підтримка пацієнт-орієнтованого лікування хворих на туберкульоз, зокрема, шляхом амбулаторних моделей надання допомоги. Конкретні завдання, що стоять перед державою в аспекті реформи протитуберкульозної допомоги, пов’язані з розвитком та управлінням кадровими ресурсами, а також підвищенням ефективності фінансування надання протитуберкульозної допомоги.

В першому засіданні Координаційної ради, що відбулося під головуванням заступника міністра охорони здоров’я Оксани Сивак, взяли участь партнери з боку держави та громадянського суспільства, а також представники Європейського Бюро ВООЗ і Глобального Фонду для борьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією.  

Інші новини